Numărul maxim de posturi din Cancelaria Prim-ministrului ar putea creşte de la 57 la 103.
"În cadrul Cancelariei Prim-ministrului îşi desfăşoară activitatea unul sau mai mulţi secretari de stat şi consilieri de stat, precum şi directorul de cabinet al Prim-ministrului, cu rang de secretar de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a Prim-ministrului. În cadrul Cancelariei Prim-ministrului îşi desfăşoară activitatea purtătorul de cuvânt al Guvernului, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului. Atribuţiile funcţionale şi domeniile de competenţă ale secretarilor şi consilierilor de stat se stabilesc prin Ordin al şefului Cancelariei, cu acordul Prim-ministrului. Numărul maxim de posturi al Cancelariei Prim-ministrului este de 103, exclusiv demnitarii şi posturile aferente cabinetelor acestora. Personalul Cancelariei Prim-ministrului este format din funcţionari publici şi personal contractual", prevede nota de fundamentare.
Conform aceluiaşi document, Cancelaria Prim-ministrului are, în prezent, 57 de posturi formate din funcţionari publici şi personal contractual. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern care stabileşte atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Cancelariei Prim-ministrului, aceasta va avea următoarele funcţii:
- de strategie, prin care contribuie la elaborarea şi fundamentarea viziunii strategice a Guvernului cu privire la implementarea politicilor publice incluse în Programul de Guvernare;
- de coordonare interinstituţională, pentru asigurarea unei abordări integrate şi coerente a actului de guvernare, coordonând şi participând în cadrul consiliilor, comisiilor şi comitetelor interministeriale, înfiinţate conform prevederilor legale;
- de reprezentare, prin care se asigură în numele prim-ministrului reprezentarea pe plan intern şi extern în domeniul său de activitate.
Totodată este stabilită şi lista instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale coordonate de premier, prin Cancelaria Prim-ministrului, respectiv: Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă, Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia Naţională Anti-Doping, Autoritatea Competentă pentru Reglementarea Operaţiunilor Petroliere Offshore, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Conform notei de fundamentare, proiectul creează cadrul legal necesar pentru reglementarea anumitor măsuri pentru sistemul de guvernanţă al Platformei de Cloud Guvernamental cu o componentă de Cloud Privat Guvernamental, fiind o soluţie integrată care oferă servicii de stocare, procesare şi utilizare la distanţă de resurse şi servicii informatice configurabile, prin intermediul sistemelor informatice şi reţelelor de comunicaţii electronice.
Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării, împreună cu Autoritatea pentru Digitalizarea României, cu sprijinul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi al Serviciului Român de Informaţii, le revine sarcina elaborării cerinţelor pentru realizarea şi dezvoltarea ulterioară a Cloud-ului Guvernamental hibrid, care include o componentă de cloud privat, precum şi pentru utilizarea acestuia de către instituţiile şi autorităţile din sectorul public, respectiv pentru migrarea în Cloud a aplicaţiilor acestora şi extinderea serviciilor oferite în Cloud.
Un alt proiect de hotărâre de guvern vizează modificarea Strategiei de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin Hotărârea Guvernul nr. 1031/2020. Prin acest act normativ se stabileşte un nou mecanism de coordonare a activităţilor de vaccinare la nivel naţional, atribuţiile Comitetului naţional de coordonare a activităţilor de vaccinare împotriva COVID-19 fiind preluate în integralitate de către Ministerul Sănătăţii, în corelare cu activităţile derulate în cadrul Programului Naţional de vaccinare. În termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii de guvern, Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) îşi va înceta activitatea. "Având în vedere însă că la nivelul centrelor de depozitare şi distribuţie a vaccinurilor împotriva COVID-19 organizate la nivelul spitalelor din subordinea Ministerului Apărării Naţionale se află depozitate cantităţi semnificative de doze de vaccin care necesită depozitare la temperaturi de - 20°C şi respectiv de -80° C, este necesară colaborarea în continuare între structurile Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Apărării Naţionale, până la momentul epuizării stocurilor de vaccinuri. Totodată, prin prezentul proiect de act normativ se stabilesc atribuţiile pentru fiecare minister sau instituţie implicată în această etapă în procesul de vaccinare", prevede nota de fundamentare.
De asemenea, urmează să fie aprobată şi hotărârea de guvern prin care bugetul Ministerului Sportului va fi suplimentat cu un milion de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în vederea premierii sportivului David Popovici pentru rezultatele obţinute la Campionatul Mondial de Nataţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu