Numărul jurnaliştilor închişi în întreaga lume a crescut cu peste 20%, ajungând la cel mai înalt nivel de la mijlocul anilor 1990, a anunţat joi Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), cu sediul la New York, relatează AP, citat de Agerpres.
Autor: Alexandru Gherghe
Grupul de apărare a presei susţine în cel mai recent raport că în Iran sunt în prezent închişi mai mulţi jurnalişti decât în orice altă ţară. Astfel, în Iran sunt după gratii 43 din cei 179 de jurnalişti închişi în întreaga lume, conform datelor de până la 1 decembrie ale CPJ.
Printre cei închişi în prezent se numără editorul iranian Mohammad Davari, câştigător al Premiului CPJ pentru libertatea presei, al cărui site a expus abuzurile asupra deţinuţilor într-un centru de detenţie care a fost închis între timp, se arată într-un comunicat.
Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor a precizat că represiunea postelectorală a guvernului iranian din 2009 a dat startul unei campanii de trimitere a jurnaliştilor la închisoare, campanie ce continuă şi astăzi.
"Numărul arestărilor, interogărilor şi al persoanelor eliberate pe cauţiune este enorm. Efectul este acela că mulţi jurnalişti ştiu că nu trebuie să abordeze subiecte critice", a spus jurnalistul iranian exilat Omid Memarian.
Printre ţările cu cel mai mare număr de jurnalişti trimişi la închisoare se numără Eritreea, China, Myanmar, Vietnam, Turcia şi Siria, conform studiului CPJ.
În topul regiunilor, guvernele din Orientul Mijlociu şi Nordul Africii ţineau după gratii la 1 decembrie 77 de jurnalişti, aproape 45% din totalul la nivel mondial.
Pentru prima dată de când organizaţia a început să realizeze rapoartele anuale, în 1990, niciun jurnalist de pe continentele americane nu mai este închis din motive legate de munca sa.
CPJ notează că numărul total la nivel mondial este cel mai mare din 1996, când organizaţia a contabilizat 185 de jurnalişti închişi, după represiunea Turciei asupra reporterilor de etnie kurdă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu