Reprezentanții turoperatorilor spun că un număr mic de turiști nu este neapărat un dezavantaj deoarece reduce riscurile atentatelor teroriste. Ei mai cred că România are o imagine destul de proastă încât nu ar reuși să atragă turiști care ar renunța la Bulgaria, după ce a avut loc atentatul de la Burgas.
Autor: Stoleru Vlad
Dragoș Răducan, vicepreședintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), declară pentru MEDIAFAX: "Sperăm că România nu se află în vizorul teroriştilor, unul dintre motive fiind tocmai faptul că numărul de turişti străini este redus în ţara noastră".
A explodat miercuri după-amiază, pe aeroportul din Burgas, un autobuz care transporta turiști israelieni provocând moartea a cel puțin șapte persoane și altor 32 de persoane.
Răducan mai declară: "Este rău că nu avem turişti străini şi ni-i dorim, dar de data asta a fost bine, pentru că la noi, teroriştii nu ar fi avut pe cine să atace".
Dragoş Anastasiu, proprietarul Eurolines si reprezentantul intereselor grupului TUI în România declară: "O primă posibilitate este ca ei să restrângă plecările în străinătate. Noi avem maxim 20.000 de turişti israelieni în toată ţara, tot anul, deci nu pierdem foarte mult. Cifrele noastre sunt prea mici ca să conteze. Problema este că cei din străinătate spun că România şi Bulgaria sunt cam tot pe acolo, deci nu putem profita de evenimentul din Bulgaria. Noi şi bulgarii suntem băgaţi în aceeaşi oală"
Sorin Văduvoiu, directorul agen'iei de turism Perfect Tours a spus: "Nu putem estima efectele asupra fluxului de turişti din România. Autocarul cu atentatul a fost la aeroport, iar românii nu merg cu avionul în Bulgaria". El și-a mai exprimat îndoiala că atentatul din Bulgaria va fi un motiv pentru turiştii străini să aleagă România.
Litoralul Mării Negre, prețurile accesibile, calitatea serviciilor plasează Bulgaria, în ultimii doi ani printre primele destinații de vacanță a turiștilor români.
România a avut şapte milioane de turişti (sosiri numai în hoteluri), din care 78,4% (aproape 5,5 milioane) români, şi 21,6% (1,5 milioane) turişti străini, ponderi apropiate de cele din anul 2010, ne arată statistica românească.
Pe litoral, turiştii străini sunt atât de puţini încât nu figurează nici măcar în statistici. Cu toate acestea, ANAT estimează, sau mai mult speră, la circa 25.000 de turişti din alte ţări pe litoral.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu