Numărul morților în urma cutremurului urmat de tsunami a trecut de 700 în Japonia. Valurile au făcut o victimă în California

aeroportul din Sendai
aeroportul din Sendai

Un număr de 703 persoane şi-au pierdut viaţa din cauza seismului foarte puternic şi a valurilor tsunami care au devastat vineri nord-estul Japoniei, potrivit unui bilanţ provizoriu bazat pe cifrele poliţiei şi o numărătoare a AFP. Purtătorul de cuvânt al guvernului, Yukio Edano, a declarat că se aşteaptă la "peste o mie de morţi. Valurile provocate de tsunamiul din Japonia au atins noaptea trecută și coasta americană, unde o persoană și-a pierdut viața în Crescent City și alta este dată dispărută.

[caption id="attachment_45437" align="alignleft" width="300" caption="aeroportul din Sendai. Foto: Reuters"][/caption] Aproximativ 784 de persoane sunt încă date dispărute, fiind semnalat totodată un număr de 1.128 de răniţi, potrivit unui bilanţ precedent al poliţiei. Circa 1.200 de gospodării sunt susceptibile de a fi fost afectate de tsunami în zona de litoral Sendai, informează Agerpres.

Potrivit France Presse, primele echipe de salvare străine, din Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi SUA, sunt aşteptate să sosească sâmbătă în Japonia. Ministrul australian de externe, Kevin Rudd, a declarat că Japonia i-a solicitat Australiei trimiterea de echipe dotate cu câini şi de salvare care urmează să fie transportate de un avion militar. Seulul şi Singapore au anunţat, de asemenea, trimiterea de echipe de salvatori cu câini dresaţi. Peste o sută de persoane, medici şi salvatori, sunt pregătiţi să plece, a informat Coreea de Sud, care a precizat că sunt disponibile trei avioane militare de transport. Un număr de 68 de echipe internaţionale de căutare şi salvare din peste 45 de ţări sunt în stare de alertă, monitorizează situaţia şi sunt gata să ajute Japonia, dacă Tokio va cere acest lucru, a declarat vineri, la Geneva, Elisabeth Byrs, purtătoarea de cuvânt a Biroului pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA). U.S. Agency for International Development (USAID) a anunţat trimiterea a două echipe de salvare, 72 de persoane, câini şi 72 de tone de echipament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel