Numărul pelerinilor morți la Mecca a trecut de 1000. Temperaturile au depășit 51 de grade Celsius

Fotografie creată de Shams Alam Ansari, de la Pexels
Fotografie creată de Shams Alam Ansari, de la Pexels

Numărul morților de la hajj-ul din acest an a depășit 1.000, mai mult de jumătate dintre victime fiind credincioși neînregistrați care au efectuat pelerinajul în căldura extremă din Arabia Saudită. Autoritățile saudite au raportat eliminarea pelerinilor neînregistrați, dar mulți au participat în continuare fără acces la spații mai răcoroase

Noile decese raportate joi au inclus 58 de persoane din Egipt, conform unui diplomat arab care a oferit o defalcare arătând că dintre cei 658 de egipteni care au murit, 630 erau pelerini neînregistrați. Aproximativ 10 țări au raportat 1.081 de decese în timpul pelerinajului, unul dintre cei cinci piloni ai Islamului, pe care toți musulmanii care au mijloacele necesare trebuie să-l completeze cel puțin o dată, relatează The Guardian.

Hajj-ul, al cărui timp este determinat de calendarul lunar islamic, a avut loc din nou în acest an în timpul verii toride saudite. Centrul național de meteorologie a raportat o temperatură maximă de 51,8 grade Celsius săptămâna aceasta la Marea Moschee din Mecca.

Un studiu saudit publicat luna trecută a arătat că temperaturile din zonă cresc cu 0,4 grade Celsius la fiecare deceniu. În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să se alăture hajj-ului prin canale neregulate, deoarece nu își pot permite permisele oficiale, care sunt adesea costisitoare.

Autoritățile saudite au raportat eliminarea a sute de mii de pelerini neînregistrați din Mecca luna aceasta, dar se pare că mulți au participat în continuare la principalele ritualuri care au început vinerea trecută. Acest grup a fost mai vulnerabil, deoarece fără permise oficiale nu au putut accesa spațiile cu aer condiționat oferite pentru cei 1,8 milioane de pelerini autorizați pentru a se răcori.

"Oamenii erau obosiți după ce au fost urmăriți de forțele de securitate înainte de ziua Arafatului. Erau epuizați," a declarat un diplomat arab pentru AFP joi, despre rugăciunile de o zi întreagă de sâmbătă care au marcat apogeul hajj-ului.

Diplomatul a spus că principala cauză a morții printre pelerinii egipteni a fost căldura, care a declanșat complicații legate de hipertensiune arterială și alte probleme. Oficialii egipteni vizitau spitalele pentru a obține informații și pentru a ajuta pelerinii egipteni să primească îngrijiri medicale, a spus Ministerul de Externe într-o declarație joi.

"Cu toate acestea, există un număr mare de cetățeni egipteni care nu sunt înregistrați în bazele de date hajj, ceea ce necesită un efort dublu și un timp mai lung pentru a căuta persoanele dispărute și a găsi rudele lor," se arată în declarație.

Președintele Egiptului, Abdel Fattah El-Sisi, a ordonat ca o celulă de criză condusă de prim-ministru să urmărească decesele pelerinilor țării. Sisi a subliniat "necesitatea coordonării imediate cu autoritățile saudite pentru a facilita primirea corpurilor decedaților și a simplifica procesul," a spus o declarație a biroului său.

Joi au fost confirmate și alte decese de către Pakistan și Indonezia

Din aproximativ 150.000 de pelerini, Pakistanul a înregistrat până acum 58 de decese, a declarat un diplomat pentru AFP. "Cred că, având în vedere numărul de oameni și condițiile meteorologice, acest lucru este doar natural," a spus diplomatul.

Indonezia, care a avut aproximativ 240.000 de pelerini, și-a ridicat numărul deceselor la 183, potrivit Ministerului Afacerilor Religioase, comparativ cu 313 decese înregistrate anul trecut. Decese au fost confirmate și de către Malaezia, India, Iordania, Iran, Senegal, Tunisia, Sudan și regiunea autonomă Kurdistan din Irak. În multe cazuri, autoritățile nu au specificat cauza.

Prietenii și rudele au căutat pelerinii dispăruți, verificând spitalele și rugând online pentru vești, temându-se de ce este mai rău.

Doi diplomați au declarat joi pentru AFP că autoritățile saudite au început procesul de înmormântare pentru pelerinii decedați, curățând corpurile și înfășurându-le în pânză albă de înmormântare.

"Înmormântarea este făcută de autoritățile saudite. Au propriul lor sistem, așa că doar urmăm asta," a spus un diplomat, care a spus că țara sa lucrează pentru a notifica rudele cât mai repede posibil.

Celălalt diplomat a spus că ar fi imposibil să notifice multe familii în prealabil, mai ales în Egipt, care reprezintă atât de mulți dintre morți. Arabia Saudită nu a furnizat informații despre decese, deși a raportat mai mult de 2.700 de cazuri de epuizare termică doar duminică.

Anul trecut, diverse țări au raportat peste 300 de decese în timpul hajj-ului, majoritatea indonezieni. Timpul hajj-ului se deplasează înapoi cu aproximativ 11 zile în fiecare an în calendarul gregorian, ceea ce înseamnă că anul viitor va avea loc mai devreme în iunie, posibil în condiții mai răcoroase.

Un studiu din 2019 al jurnalului Geophysical Research Letters a spus că din cauza crizei climatice, stresul termic pentru pelerinii de la hajj va depăși pragul de pericol extrem între 2047 și 2052 și 2079 și 2086, cu o frecvență și intensitate crescânde pe măsură ce secolul progresează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel