EXCLUSIV  Numeroase probleme în dedesubtul Schengen. Predoiu: „O pătură de 9 milioane de imigranți potențiali”

Foto cu rol ilustrativ: Freepik / kutsallenger
Foto cu rol ilustrativ: Freepik / kutsallenger

Ministrul de Interne precizează că România și Austria lucrează intens cu Comisia Europeană pentru a rezolva problema migrației ilegale la nivel european.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost prezent în platoul DC News, acolo unde a fost intervievat de analistul politic Bogdan Chirieac. Ministrul a discutat despre culisele problemei Schengen, dezvăluind care sunt, de fapt, marile provocări din spatele discuțiilor oficiale.

Austriecii sunt cotropiți de probleme legate de migrație ilegală

„A fost o discuție multilaterală Austria, România și Bulgaria. Am luat act de poziția austriacă, am discutat o serie de aspecte adiacente și am așteptat un răspuns de la primele declarații de presă. Pe baza acestei poziții austriece, în urma negocierilor de la Ljubljana, Slovenia,  se discută acum la Bruxelles despre Schengen.

Noi am luat-o de la zero. În urmă cu patru sau cinci luni eram în punctul în care Austria spunea că nu există subiectul Schengen. Am ajuns într-un punct, avem ceva pe masă, e mult sau puțin nu știu. Avem clar altă poziție a Austriei, categoric. E o schimbare politică majoră. Acum, pe baza acestei poziții se discută la un nivel superior al ministerelor de interne. Să vedem la ce rezultat se ajunge.

Am ajuns aici în lunile anterioare, fără să exclud efortul care s-a făcut și pe alte culoare: prim-ministru, președinție, Ministerul de Externe etc. Fiecare a avut o porțiune de front, iar pe acest drum am încercat să ajung la un rezultat cu ministrul omolog. Am considerat că primul lucru pe care trebuie să îl facem este că trebuie să ieșim dintr-o paradigmă autoblocantă în care ministrul român vine și spune că și-a îndeplinit criteriile și trebuie să intrăm, dar ministrul austriac zice că sunt probleme cu migrația ilegală, nu neapărat cu spațiul Schengen în sine.”, ne-a spus ministrul Cătălin Predoiu.

Conflictele din spatele Schengen

”Opinia publică se polarizează, blamează Austria, Austria blamează pe altcineva și e un cerc vicios care nu se mai sparge. Am zis să tăiem acest nod gordian. România spunea pe bună dreptate că e momentul să intrăm pentru că îndeplinim toate standardele. Austria spunea inițial că e o problemă cu migrația, după care ulterior s-a repoziționat și a zis „Bine, nu mai e o problemă cu migrația, dar eu am o problemă cu Comisia Europeană pentru că nu a refăcut cadrele legislative pentru a reduce migrația. După am o problemă cu alte state. E această presiune migratorie extraordinară”.

Comisia îi răspundea „Da, avem probleme, trebuie să rezolvăm, dar asta nu înseamnă că nu putem extinde spațiul Schengen”, iar România venea și ea cu argumente iar. Plus alte probleme care sunt în dedesubtul acestei probleme. De exemplu, Austria și Germania au niște discuții pe subiectul controalelor interne din interiorul granițelor Schengen. Avem Italia și Austria pe subiectul blocării culoarului Brenner, unde circulă camioanele din Italia către centrul Europei.

Și Finlanda are o problemă cu traficul de arme care derivă din contextul războiului din Ucraina. Suedia are o problemă pentru că au scăpat din mână migrația ilegală și a radicalizării islamice de la ei. Vin în sud țările la rând, Grecia, Italia, Franța. Ai 4 milioane de imigranți ilegali care stau în Turcia în tabere. Mai ai în Sahel și spre nordul Africii o pătură de 9 milioane de imigranți potențiali . Nu sunt chiar la porțile Europei, dar „strada următoare”. ”, ne-a spus ministrul Cătălin Predoiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel