Lista țărilor care au emis avertizări de călătorie pentru Liban este în creștere.
Franța, Marea Britanie, Canada, Australia, Suedia și Iordania, printre altele, au făcut apel la cetățenii lor din Liban să părăsească țara "cât mai curând posibil" din cauza riscului de escaladare a tensiunilor în Orientul Mijlociu, în așteptarea unui posibil atac iminent al Iranului și al grupării șiite libaneze Hezbollah împotriva Israelului, potrivit Agerpres.
Ministerul francez de Externe a cerut duminică cetățenilor săi "să facă aranjamentele necesare pentru a părăsi Libanul cât mai curând posibil", întrucât situația este "foarte volatilă", reamintind totodată că se pot face rezervări în continuare pentru zborurile comerciale directe și de legătură spre Franța.
În aceeași ordine de idei, guvernul britanic i-a îndemnat sâmbătă pe cetățenii săi aflați încă în Liban să părăsească țara cât timp mai există căi comerciale pentru a face aceasta, dat fiind că situația de securitate se poate "deteriora rapid".
În ultimele zile, mai multe companii aeriene și-au suspendat sau și-au amânat zborurile spre și dinspre Liban din cauza escaladării tensiunilor ca urmare a bombardamentului israelian de la Beirut care l-a ucis pe Fuad Shukr, comandant de rang înalt al grupării libaneze Hezbollah, și după asasinarea la Teheran, atribuită Israelului, a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh.
Alte țări occidentale, precum Canada, Australia și Suedia - care și-au închis ambasadele din Beirut - au cerut, de asemenea, cetățenilor lor să evacueze Libanul, care are un singur aeroport pentru zboruri comerciale, cel din capitală, și se învecinează cu Israelul și Siria.
Iordania a fost singura țară arabă care a cerut cetățenilor săi să "părăsească teritoriul libanez cât mai curând posibil", avertizând în același timp că o escaladare ar afecta în mare măsură însăși țara, prinsă la mijloc în conflictul dintre Iran și Israel.
Ambasada SUA la Beirut, la rândul său, nu a cerut în mod explicit cetățenilor săi să părăsească țara, dar i-a încurajat pe "cei care doresc să părăsească Libanul să rezerve orice bilet disponibil, chiar dacă zborul nu pleacă imediat sau nu urmează ruta pe care au ales-o ca primă opțiune".
Alte țări, precum Canada, Argentina și Ungaria, printre altele, au emis recomandări pentru cetățenii lor de a evita călătoriile în Liban.
Situația s-a tensionat și mai mult după ce liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a amenințat Israelul cu răzbunarea pentru asasinarea lui Haniyeh, în timp ce liderul Hezbollah, Hassan Nasralah, a anunțat că formațiunea sa armată va răspunde în forță la atentatul care i-a ucis comandantul de rang înalt în capitala libaneză.
Ministerul Afacerilor Externe din România a emis la rândul său alertă. MAE reamintește că, în contextul evoluțiilor recente ale situației de securitate din Orientul Mijlociu și riscului crescut de escaladare, este în vigoare un avertisment de călătorie pentru Republica Libaneză, nivel 8/9-EVITAȚI ORICE CĂLĂTORIE, pentru întreg teritoriul acestui stat, disponibil la https://www.mae.ro/node/2896.
MAE reamintește cetățenilor români existența riscurilor de securitate pentru integritatea cetățenilor, din cauza situației de securitate ce riscă să se deterioreze de o manieră impredictibilă, care afectează inclusiv disponibilitatea zborurilor comerciale și a rutelor de deplasare.
MAE recomandă ferm cetățenilor români care se află deja pe teritoriul Republicii Libaneze să părăsească teritoriul acestui stat prin cursele aeriene încă disponibile.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News