BNR lansează în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Luchian.
Banca Naţională a României lansează luni în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Ştefan Luchian, informează banca, printr-un comunicat. Moneda va avea o valoare nominală de 10 lei, forma rotundă, cant zimţat, un diametru de 37 milimetri şi o greutate de 31,103 grame.
Aversul monedei redă o compoziţie care prezintă imaginile a două lucrări ale pictorului Ştefan Luchian: în prim-plan, pe şevalet, 'Anemone', iar în plan secund 'Fântâna de la Brebu'; inscripţia în arc de cerc 'ROMANIA', stema României, valoarea nominală '10 LEI' şi anul de emisiune '2018'.
Reversul monedei prezintă autoportretul lui Ştefan Luchian, inscripţia 'STEFAN LUCHIAN' şi anii între care a trăit pictorul, '1868 - 1916'.
Monedele din argint, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
[citeste si]
Tirajul pentru această emisiune este de 200 monede din argint. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv broşura de prezentare este de 375,00 lei. Monedele din argint cu tema 150 de ani de la naşterea lui Ştefan Luchian au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Despre Ştefan Luchian
Fiu al maiorului Dimitrie Luchian şi al Elenei Chiriacescu, Ştefan Luchian s-a născut la Ştefăneşti, judeţul Botoşani, la 1 februarie 1868. Avea cinci ani când tatăl a fost mutat cu familia în Bucureşti; şi-au găsit locuinţă în mahalaua Popa Soare.
A fost înscris la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1885). În 1889, la absolvire, obţine medalia de bronz pentru lucrarea Cap de expresie şi un Studiu după natură.
Îşi continuă studiile la Academia de Arte Frumoase din München (1890, două semestre) unde, printre alte studii, execută copii după operele lui Correggio şi Rembrandt, aflate la Muzeul de Artă.
În 1900 participă cu două pasteluri la „Expoziţia universală“ de la Paris. Dar, din păcate, tot în acest an apărură primele manifestări ale unei afecţiuni la măduva spinării (scleroză multiplă), care-l va lăsa infirm pentru restul vieţii. Boala se va agrava mereu, iar lipsurile materiale erau tot mai acute.
Opera sa picturală, inclusiv cea a florilor, se caracterizează prin fineţe, simplitate, sinteză cromatică, colorit strălucit şi delicat. Tehnica uleiului şi pastelului lui Luchian sunt de neegalat, de o măiestrie unică. Florile lui Luchian au o intensitate aproape dramatică a sentimentului, o lumină interioară, discretă şi gingaşă.
S-a stins din viaţă la 28 iunie 1916, la Bucureşti.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News