Nutriționist: Alimentele tradiționale, pe cale să dispară

Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ

Un celebru medic specialist în nutriție spune că o să regretăm amarnic faptul că am aruncat la coș tot ce înseamnă mâncare tradițională românească ca s-o înlocuim cu boabe și frunze aduse de peste mări și țări.

„Degeaba mi-a spus, degeaba mai plângi, ce-ai omorât omorât rămâne... versurile lui Zaharia Stancu mă bântuie de câteva săptămâni bune, ca un fel de bocet șoptit, ca un laitmotiv al tuturor grozăviilor ce se abat asupra tradițiilor culinare românești. De câte ori mai aflu câte o știre legată de industria alimentară, de câte ori mai primesc câte o întrebare legată de obiceiurile de consum, placa stricată din mintea mea se repetă la nesfârșit...au mai „omorât” un produs, au mai desființat o tradiție, au mai otrăvit un obicei” scrie, nemulțumită, dr. Mihaela Bilic.

De data aceasta, prima pagină e ținută de peste porcină și de masacrarea sutelor de mii de exemplare din zonele unde au apărut focare.

„Asist neputincioasă la exterminarea porcilor din gospodăriile oamenilor (pesta, bat-o vina!), mă revoltă ușurința cu care românii renunță la obiceiul de a bea lapte (studiul China și alte bazaconii), într-un cuvânt mă uimește inocența cu care dăm pasărea din mână (100% românească) pe cioara de pe gard (colorată și frumos ambalată, mai ceva ca un papagal din bâlci). De ce nu ne mai place nimic din ce e tradițional? De ce nu ne apărăm valorile culinare ale neamului? De ce avem impresia că rudimentarul și simplitatea sunt lipsite de valoare, mai ales când e vorba de mâncare? Înghițim pe nemestecate toate boabele și plantele venite de peste mări și țări, însă când vine vorba de slănină și fasole fugim ca de Dracu'”, arată nutriționistul.

Ne bucură orice știre negativă

Mihaela Bilic arată și că în frenezia redefinirii valorilor sociale, le-a făcut praf pe cele culinare.

„Aproape că ne bucură orice știre negativă și orice defăimare care este pusă în cârca alimentației tradiționale. Ba mai dăm și noi cu piatra, mai batem un cui în coșciug, ca să fim siguri că am anihilat-o, am distrus-o! În frenezia redefinirii valorilor sociale, morale, culturale și profesionale, le-am făcut praf pe cele alimentare. Mâncarea românească a fost aruncată la coș, ca să facem loc pe rafturi produselor mult-râvnite din lumea largă. Nu știu cât de mult am fost manipulați și forțați să facem asta, mie mi se pare ca abia am așteptat!”, notează nutriționistul.

Mihaela Bilic e convinsă că vom ajunge să regretăm faptul că am acceptat prea ușor înlocuirea alimentelor „românești” cu cele frumos ambalate din afara țării. Pentru că globalizarea înseamnă, printre altele, și uniformizarea pieței. În acest context, „alimentele tradiționale sunt primele care trebuie să dispară” scrie nutriționistul pe pagina sa de Facebook.

O să ne pară rău

„Tristă capitulare, falsă emancipare. Probabil în câțiva ani o să ne dezmeticim și o să ne pară rău și după carnea de porc, și după produsele lactate, și după salamul de Sibiu sau parizer, și după fasolea cu afumătură sau jumările cu ceapă și telemea. Și poate atunci vom plânge, vom regreta că nu le-am prețuit și nu le-am apărat. Doar că ele nu vor mai fi, globalizarea înseamnă uniformizarea pieței de consum iar alimentele tradiționale sunt primele care trebuie să dispară. Copiii noștri vor mânca aceleași produse pe care le consumă copiii din Spania sau Germania, totul va fi probabil gata gătit și gata ambalat, efectul mult doritei apartenențe la Europa. Însă nu ei ne-au obligat, noi ne-am dat acceptul și le-am abandonat...iar ce-am omorât, omorât rămâne!”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel