Nutriționistul Mihaela Bilic: Borșul și zeama de varză, licori probiotice

Borș
Borș

Borșul și zeama de varză, alimente lichide obținute prin fermentație naturală, sunt unele dintre cele mai bune surse de probiotice. Sunt recomandate și de medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

Iată ce scrie pe pagina sa de facebook dr. Mihaela Bilic despre beneficiile probioticelor din borș și zeama de varză:

„Produsele crude fermentate au stat la baza alimentației umane de secole, fiind benefice pentru sănătate chiar dacă pe atunci nu se cunoștea noțiunea de probiotic.

Microorganismele vii prezente în orice produs fermentat, de la drojdia de bere, produse lactate și brânzeturi, până la murături și borș, au ca rol reechilibrarea florei microbiene din intestin și restabilirea raportului optim între coloniile de bacterii "bune" și cele "ne-bune". De acest echilibru depind nu numai procesele de digestie, dar și sănătatea noastră, intestinul fiind sediul central al imunității organismului.

Așa cum termenul "anti-biotic" înseamnă anti-viață și se referă la medicamentele ce omoară bacterii și microbi, "pro-biotic" înseamnă pentru viață și presupune orice produs care conține prețioasele bacterii vii.

Borșul este un astfel de produs, obținut prin fermentația lactică a boabelor de grâu. Și varza murată presupune același proces de lacto-fermentație ce dă naștere unui aliment ce abundă în bacterii benefice.

După ce a numărat cu atenție, dr. Joseph Mercola precizează că "într-o porție de 200 g varză murată avem 10 trilioane de bacterii", adică cât într-o cutie întreagă de pilule probiotice???? Interesant este și faptul că bio-disponibilitatea și eficiența alimentelor fermentate o depășește pe cea a suplimentelor/medicamentelor probiotice.

Orice popor are în tradiția culinară alimente fermentate, care au dincolo de rolul de a crește rezistența organismului la boli, și avantaje nutriționale: sunt bogate în vitamine din grupul B și în vitamina C, fibre, fitonutrienți antioxidanți, minerale (calciu, potasiu, magneziu, fosfor, fier). Borșul și zeama de varză au fost sursa de vitamina C pe perioada iernii, atunci când nu existau fructe și legume proaspete. Produsele lactate fermentate, fie că e vorba de iaurt sau lapte bătut, sunt cunoscute dintotdeauna ca remedii pentru o digestie bună și un tranzit intestinal optim.

Uneori uităm cât de sănătoase sunt alimentele simple, așa că până la iarnă am zis să vă aduc aminte de ciorbele de legume acrite cu borș și de sărmăluțele în foi de viță, fierte în borș și ele.”

PONT: Pentru ca borșul și zeama de varză să-și păstreze probioticele este bine să fie consumate nepreparate termic, iar atunci când sunt folosite la ciorbe și alte mâncăruri, să fie adăugate spre finalul preparării sau după ce s-a oprit fierberea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel