EXCLUSIV  Nutriția în diabetul zaharat, studii în Germania, America, Turcia. Dr. Simona Carniciu: Varianta e pentru oamenii cu o reală voință

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție la Centrul Corposana, a spus că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au obezitate într-o proporție de peste 90 la sută.

„Dacă vorbim despre diabet, nutriție și boli metabolice, în ultima vreme le denumim generic boli de nutriție. Poate am putea separa puțin diabetul, deși este exact o boală de nutriție, dar pentru mai buna înțelegere către persoanele care suferă de această boală e mai bine să le denumim generic diabet și boli de nutriție. În general, avem această patologie cardio-metabolică, mai nou implică și sistemul cardiovascular. Și atunci afectarea cardio-metabolică semnifică, de fapt, o afectare care duce în timp la boli de origine cardiovasculară, la boli de nutriție, precum diabet zaharat, obezitate. Sindromul metabolic am putea spune că este un sindrom premergător diabetului zaharat, care cuprinde o hiperglicemie, dar nu suficient de mare încât să fie diabet zaharat”, a explicat medicul Simona Carniciu la „Academia de Sănătate”, emisiune moderată la DCNews și DCMedical de Irinel Popescu. 

„Diabetul zaharat de tip 2 afectează ușor, treptat organismul, în așa fel încât această lipsă a funcționalității sau a disponibilității insulinei să fie gradată, evoluția putând să fie încetinită sau chiar să intre în remisie prin diverse metode. Eu am denumit generic terapie nutrițional medicală, pentru că de cele mai multe ori apelezi și la partea de nutriție și la terapie medicamentoasă. Cea nutrițională este pentru cunoscători în primul rând și în al doilea rând este pentru oamenii cu o reală voință, pentru că nu este ușor. În ultima vreme, Germania, America, Turcia au tot scos articole despre acest subiect”, a subliniat medicul. 

„În general, pacienții cu diabet zaharat de tip 2 au obezitate într-o proporție de peste 90 la sută”, a mai spus medicul Simona Carniciu, care a vorbit și despre diabetul post-Covid: „Este o realitate, a crescut atât numărul pacienților cu diabet zaharat, cât și al persoanelor care nu sunt cu diverse grade de obezitate și totuși suferă de acest sindrom.”

Poate fi diabetul vindecat doar cu regim alimentar? Simona Carniciu, la Academia de Sănătate

Youtube video image

Inflamație nedetectată de analizele clasice. Dovada că alimentaţia, lipsa mişcării și stresul ne îmbolnăvesc

Dr. Simona Carniciu, medic specialist în diabet și boli de nutriție la Centrul Corposana, a explicat cum putem evita bolile metabolice sau diabetul zaharat. Aceasta a vorbit şi despre problemele pe care le aduce stilul de viaţă modern. 

„Sindromul metabolic, diabetul de tip II, chiar şi obezitatea în sensul acumulării de grăsime viscerală la omul care suferă din cauza acestui raport nefavorabil între grăsimea viscerală şi celelalte componente. În ce măsură aceste modificări pot fi corelate şi cu vârsta, cu îmbătrânirea? Şi în ce măsură pot fi prevenite cumva? E posibil ca omul să îmbătrânească fără să apară astfel de modificări în organism?", a întrebat prof. acad. dr. Irinel Popescu. 

„Cu siguranţă, omul poate să îmbătrânească fără aceste modificări. Dar trebuie un stil de viaţă mai disciplinat, ca să nu spun milităresc. Pentru că în ziua de azi avem o disponibilitate foarte mare de produse alimentare, majoritatea prelucrate industrial, cu aditivi de tot felul, de la conservanţi, coloranţi, şi multe altele. Toate acestea afectează organismul, în special prin cumularea lor. În momentul în care o persoană consumă zilnic măcar un produs care conţine aditivi de tot felul, în timp colonul suferă. Este foarte dezvoltată partea de studiu a colonului şi a microbiomului. Acest studiu a demonstrat clar o legătură între apariţia bolilor cronice, în special cele cardio-metabolice, cele de nutriţie, şi stilul de viaţă modern pe care îl avem. Alimentaţia, lipsa mişcării, stresul... 

Nu neapărat că e mai mult stres, dar am observat că oamenii nu mai ştiu să managerieze stresul. Pe vremuri, din ce povestesc părinţii şi bunicii, lucrurile erau mai simple, în sensul în care oamenii luau viaţa altfel, nu se stresau la fel pentru lucruri care astăzi reprezintă un mare stres. Oamenii nu mai văd soluţii, nu le mai gândesc", a explicat medicul Simona Carniciu la Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel