Neva Cochran este un reputat consultant în domeniul comunicațiilor în domeniul nutriției pentru organizațiile din domeniul alimentației, alimentației și agriculturii. Recent a publicat articolul pe care îl reproducem în continuare:
Când am început să lucrez ca dietetician înregistrat cu mulți ani în urmă, principalele preocupări ale oamenilor legate de alimentele pe care le-au cumpărat erau legate de conținutul de grăsimi, zahăr, sare și calorii.
Acum, peisajul s-a schimbat complet: pe culoarele din supermarketuri afișele, hype-urile media, fac cumpărătorilor sugestii referitoare la produse fără gluten, fără conservanți, fără coloranți artificiali, fără OMG-uri, fără hormoni de creștere și fără antibiotice. Au dispărut zilele în care savurați mâncarea doar pentru gust, factorii nutritivi și interacțiunea socială pe care o furniza. Acum, cea care vinde este frica de alimente.
Ca și cum nu ar fi de ajuns ca pretențiile non-OMG să fie tencuite pe tot ceea ce se vinde, de la apă până la nisip pentru pisici, ultimul produs care încearcă să atragă consumatorii este vodca non-OMG. Deci, vodca non-OMG este mai bună sau mai sănătoasă decât vodca care nu poartă eticheta respectivă? Să aruncăm o privire mai atentă la ceea ce este și nu este adevărat atunci când vine vorba de alimentele modificate genetic - și în special de vodcă.
Vodca, la fel ca orice băutură alcoolică, nu este o băutură sănătoasă. Utilizarea excesivă de alcool duce la aproximativ 88.000 de decese pe an în Statele Unite. În plus, alcoolul constituie un risc cunoscut pentru cancer. Există dovezi clare că alcoolul este legat de cancerele capului și gâtului, esofagului, ficatului, sânului și colonului și se acumulează dovezi că este asociat cu melanomul și cancerul de prostată și pancreatic. De aceea, în liniile directoare dietetice pentru americani, Societatea Americană pentru Cancer și Asociația Americană a Inimii nu recomandă mai mult de o bautura alcoolică pe zi pentru femei și două pentru bărbați. Un studiu recent a constatat că printre cei care consumă alcool în mod curent, cel mai mic risc de deces a fost pentru cei care nu beau mai mult de 110 grame (3,5 uncii în original – n.red.) de alcool pe săptămână.
În primul rând, OMG-urile nu sunt "în produsele alimentare". Biotehnologia agricolă, denumită în mod obișnuit OMG, este o metodă de cultivare a plantelor, cum ar fi agricultura ecologică sau convențională. O singură trăsătură genetică dintr-o altă plantă este inserată în ADN-ul semințelor unei culturi, astfel încât să reziste la o anumită insectă sau erbicid, să tolereze seceta (să crească cu mai puțină apă) sau să aibă un conținut mai ridicat de vitamină sau alt nutrient.
În al doilea rând, doar 10 culturi de OMG sunt aprobate în prezent în S.U.A.: porumb dulce, soia, bumbac, rapiță, lucernă, sfecla de zahăr, papaya, năut, cartofi și mere. Vodca este produsă din boabe fermentate, cel mai adesea sorg, porumb, orez și grâu. Dintre acestea, doar porumbul este produs prin cultivarea OMG-urilor. Deci, "non-OMG" pe vodca făcute din celelalte cereale nu are sens.
În plus, ADN-ul este o proteină și nu există proteine în vodcă. Este alcool 100%. Prin urmare, ar fi imposibil să se determine diferența dintre vodca făcută cu porumb modificat genetic și porumb nemodificat genetic, chiar dacă ați privi-o la microscop. Ele sunt identice.
Deoarece în S.U.A. agricultorii reprezintă mai puțin de 2% din forța de muncă, în comparație cu 40% în urmă cu 100 de ani, potrivit Departamentului Agriculturii din S.U.A., aceștia trebuie să producă mai multe alimente folosind mai puțin teren, apă și substanțe chimice, pentru o populație tot mai mare. Pe măsură ce populația din S.U.A. a crescut, terenurile agricole au fost transformate în teren pentru locuințe și afaceri. Există o cantitate finită de apă în lume și, cu mai mulți oameni și fabrici care au nevoie de apă, tot mai puțină este disponibilă pentru agricultură. Folosirea biotehnologiei permite reducerea necesarului de lucrări agricole, deci de combustibil fosil, și a suprafețelor cultivate, deci a defrișărilor sau desecărilor unor zone umede.
Articolul original este disponibil pe https://www.fooddive.com/news/how-the-non-gmo-plague-is-shifting-from-the-food-to-the-beverage-industry/543728/
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News