Nutriționistul Mihaela Bilic a oferit câteva informații importante despre cârnați, nelipsiți de la masa de Crăciun.
„Cârnați cu de toate. (...) Românii iubesc cârnații, dar popoarele germanice au făcut din ei un cult, nu e târg sau sărbătoare fără cârnați și bere/vin fiert - în funcție de sezon. Iar de americani ce să mai zic, au invadat mapamondul cu hot-dogul lor.
De ce ne plac cârnații? Pentru că sunt ușor de mestecat (avantaj carne tocată) și sunt savuroși (avantaj condimente și grăsime). Motivul pentru care întotdeauna un cârnat va fi mai gustos decât o friptură este slănina. Grăsimea aduce gust, dar și calorii-de două ori mai multe.
Important la cârnați este să fie făcuți cu multă carne, carnea să fie primul element din lista de ingrediente. Apoi să nu conțină potențiatori de gust tip monoglutamat și, pe cât posibil, conservanți. Afumarea, uscarea și fierberea sunt procedurile prin care, alături de adaosul de sare, se prepară/păstrează cârnații.
Toate târgurile de Crăciun din Europa au cârnați, dar eu vă mărturisesc că niciunii nu se compară cu cârnații noștri afumați, prăjiți în untură și mâncați cu felii de mămăligă rece coaptă pe plită", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu