Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat cum „să diluăm” densitatea calorică din ciocolată.
„Pentru că a venit sezonul rece, înseamnă că a venit vremea ciocolatei calde. De fapt, ciocolata a fost lichidă la origini - o băutură amară - și mult mai târziu a devenit solidă și dulce.
Ce e de fapt ciocolata? Produsul extras din miraculosul fructul de cacao, adică un amestec de unt de cacao masă de cacao și zahăr. Ciocolata este produsul premium din categoria dulciuri și, spre deosebire de zahăr care are doar calorii goale, în ciocolată găsim o mulțime de nutrienti valoroși: amine care dau stare de bine la nivel cerebral, antioxidanți, minerale și multe fibre.
Ciocolata este mai degrabă un produs gras decât unul dulce, mai ales atunci când vorbim de ciocolata neagră. 100g ciocolată neagră are 550cal, 35% grăsime (60% acizi grași saturați și niciun strop de colesterol) și 7,5g fibre.
Ciocolata are un indice glicemic scăzut (IG=25), însă 45-50% din compoziția ei este reprezentată de zahăr. Cum facem "să diluăm" această densitate calorică? Consumând ciocolată caldă, adică ciocolată transformată într-un lichid cu ajutorul laptelui: ciocolata neagră se topește (fie la microunde, fie în bain-marie) și se amestecă cu lapte cald. Pentru 100g ciocolată folosiți 70-100ml lapte; merge și cu apă dar nu e la fel de gustoasă.
Să te bucuri de o ceașcă de ciocolată caldă într-o zi de toamnă este o plăcere nevinovată. Cât despre calorii, sunt de 4 ori mai diluate decât într-o tabletă de ciocolată", a transmis nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu