Medicul nutriționist Mihaela Bilic a făcut o serie de precizări importante despre castane.
„Recunosc că nu am mâncat până acum castane coapte... și rău am făcut! Am fost cucerită pe loc de gustul lor complex, un amestec de aromă de pădure, cu frunze de toamnă și nuci bine coapte. Cu siguranță există mâncă̆ruri pe bază de castane, de la piureuri la supe creme, însă coapte la cuptor sunt delicioase.
Plusuri:
-castanele sunt similare cu cartoful și leguminoasele (fasole boabe, mazăre, linte, năut), sursă de amidon hrănitor
-conțin 66% apă̆, 26% glucide lente, 4% fibre și doar urme de grăsime
-bogate în potasiu, magneziu, cupru, fosfor, fier și vitamine din grupul B
-Efect prebiotic- 17% din amidon este rezistent, nu poate fi digerat/absorbit, însă hrănește bacteriile benefice din colon.
Minusuri:
-conținut redus de proteine- doar 2% față de 10% în leguminoase (fierte)
-trebuie crestate înainte de a fi băgate la cuptor, altfel existp riscul sp explodeze, iar pielița care le învelește poate fi amară”, a transmis Mihaela Bilic pe Instagram.
„Porția corectă: 2 pumni/80g pe post de gustare sau garnitură, în loc de pâine, cartofi sau alte făinoase”, a precizat nutriționistul.
„Din castane se face o făină fără gluten extrem de hrănitoare. În secolul XIX în Europa castanele erau un aliment de bază pe timpul iernii, se consumau până la 2 kg/persoană/zi!”, a mai transmis Mihaela Bilic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu