Nutriționistul Mihaela Bilic a explicat la ce trebuie să fim atenți când vine vorba de colesterol, atât cel ”bun”, cât și cel ”rău”.
Nutriționistul Mihaela Bilic a făcut precizări importante cu privire la nivelul colesterolului, de care foarte mulți oameni se sperie când văd cifrele pe un buletin de analize. Pe bună dreptate, am putea spune într-o primă fază, știut fiind faptul că nivelul crescut al colesterolului este strâns legat de bolile cardiovasculare, acesta fiind un factor de risc pentru bolile de inimă.
”Nu contează colesterolul total, important este să avem HDL-ul mare!
Chiar dacă în nutriție colesterolul are o reputație proastă, el este o formă de grăsime esențială vieții și are numeroase funcții importante în organism. Colesterolul intră în structura sărurilor biliare, a hormonilor, a creierului și a vitaminei D. Trebuie știut că alimentația furnizează doar 20% din colesterolul din sânge, cea mai mare parte fiind sintetizat intern, de către ficat”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.
”Există 2 tipuri de colesterol: LDL sau colesterol “rău”, o moleculă mare și ușoară, bogată în colesterol numită cărăușul de aprovizionare; ea transportă colesterolul de la ficat la celule și îl depune pe pereții arterelor.
HDL sau colesterol “bun”, o moleculă mică și grea care duce înapoi la ficat colesterolul în exces din celule, pentru a fi eliminat/refolosit (cărăușul de curățare).
Creșterea fracției LDL peste 160mg/dl și a colesterolului total peste 250mg/dl mărește riscul de boli cardiovasculare. În schimb fracția HDL are rol protector, cu cat nivelul ei este mai mare, cu atât e mai bine (minim 40mg/dl).
Riscul de boli cardiovasculare este evaluat în funcție de raportul LDL/HDL și este considerat satisfăcător dacă valoarea este mai mică sau egală cu 4,5. Obiectivul trebuie să fie nu atât scăderea nivelului de LDL-colesterol, cat creșterea celui de HDL. Un nivel al HDL-ului mai mare de 80mg/dl oferă protecție cardiovasculară indiferent de valoarea colesterolului total și a LDL-colesterolului”, a mai scris nutriționistul.
”Colesterolul există exclusiv în produsele de origine animală: carne, mezeluri, brânzeturi, ouă, unt. Impactul dietei asupra nivelului colesterolului din sânge este de numai 10%.
Consumul de alcool, fumatul și sedentarismul au impact negativ major asupra nivelului colesterolului, mult mai important decât consumul de grăsimi animale.
O dietă bogată în fibre (cereale integrale, leguminoase și legume), cu aport mare de calciu (produse lactate cu maxim 10% grăsime), pește gras si fructe oleaginoase (semințe, nuci, alune) are efect pozitiv asupra colesterolului”, a mai scris Mihaela Bilic.
De asemenea, nutriționistul a venit și cu câteva sfaturi de care ar trebui să ținem cont pentru a menține colesterolul la un nivel optim și a reduce riscul de boli cardiovasculare.
”Stilul de viață sănătos cu practicarea regulată a mișcării, evitarea consumului excesiv de alcool și eliminarea fumatului au ca rezultat un nivel optim al colesterolului din sânge indiferent de alimentație”, a concluzionat nutriționistul.
Citește și: Acizii grași Omega 3, ”top 5” al beneficiilor. Mihaela Bilic: Silueta are și ea de câștigat
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News