Nutriționistul Mihaela Bilic: De ce nu se mai află porcul la loc de cinste pe mesele românilor

Carne
Carne

„Dacă am stabilit că porcul nu este nici murdar, nici gras, nici lipsit de maniere, puteți să-mi spuneți de ce nu se mai află el la loc de cinste pe mesele românilor?”, întreabă medicul nutriționist Mihaela Bilic. 

„Povestea porcului. Știm cu toții povestea lui Creangă în care porcul neatrăgător din timpul zilei se transforma noaptea într-un prinț fermecător. Nu știu cum s-a întâmplat de a devenit porcul un simbol negativ la capitolul curățenie și comportament,  pentru că din punct de vedere noroc și bani tot el este campion. Dovada că porcul vine la pachet cu banii și bogăția, este faptul că încă din secolul XVIII pușculițele aveau formă de porc. Pe vremuri cine avea un porc în bătătură avea asigurată hrana pentru tot anul - carne proaspătă și la garniță, slănină, mezeluri și afumături cat să mănânci pe saturate, plus grăsime pentru săpun și lumânări. Nu numai că la porc totul e bun, de la urechi până la vârful cozii, dar este un animal ușor de crescut, care mănâncă de toate și n-are nevoie să fie scos la păscut.

Faptul că ne asemănăm genetic cu porcul (95% din ADN este comun), ar trebui să ne bucure în loc să ne sperie. De la porc luăm insulina pentru persoanele cu diabet, valvele cardiace pentru bolnavii de inimă și retina pentru cei cu probleme de vedere. Chiar dacă evreii și musulmani interzic carnea de porc, la capitolul alimentar tot el este cel mai consumat animal la nivel mondial: 40% carne de porc, 30% carne de pasăre și 25% carne de vită. 

Porcul este cel mai inteligent dintre toate animalele de la fermă, dar în același timp și un mare neînțeles.

Dacă se tăvălește în noroi nu o face pentru că îi place murdăria, ci pentru că trebuie să-și protejeze pielea sensibilă de soare și de paraziți - noroiul uscat acționează ca o carapace. Oricum este un animal curat și dacă ar fi crescut în libertate n-ar dormi niciodată în mizerie și ar mânca doar “bunătăți”: ghindă, castane, leguminoase, fructe sălbatice, rădăcini și ciuperci. Într-o lume ideală porcul ar trăi liber la marginea pădurii și abia toamna, odată ce s-a îngrășat, ar trebui sacrificat. Ca să nu spun că este bun și ca animal de companie, poate chiar mai talentat decât câinii în a descoperi trufele.

Porcul a fost prietenul omului dintotdeauna și a crescut liber prin orașe în căutare de mâncare, înainte de a exista serviciu de salubritate. Odată cu secolul 20 porcul a devenit un animal de crescătorie, dar asta nu-l face mai puțin gustos și hrănitor. Porcul este un animal omnivor și monogastric, ca urmare calitățile nutriționale ale cărnii reflectă modul în care a fost hrănit. Până și reputația că porcul ar avea o carne grasă este nefondată - se face o confuzie între adipozitatea globală a carcasei și conținutul de grăsime din carne. Grăsimea porcului se găsește mai ales la periferie, nu infiltrată printre fibrele musculare, ca urmare putem degresa cu ușurință bucățile de carne înainte sau după gătit. 

Degeaba vrem să dăm vina pe porc când vine vorba de carne împănată, noi suntem singurii responsabili de bucata de carne pe care o alegem: mușchiulețul are cel mai mic conținut de lipide (2-3%), pulpa și cotletul ajung până la 7% grăsime, ceafa are 12-25%, iar costița aproape 45%. Dar stați, că este o grăsime aparte, mult mai sănătoasă decât grăsimea de vită sau de oaie.

Slănina de porc este mai bogată în acizi grași polinesaturati decât în acizi grași saturați, aproximativ 50% dintre lipidele din carnea de porc sunt acizi grași mononesaturați similari cu cei din uleiul de măsline. În plus grăsimea de porc conține acizi grași esențiali Omega 3 (acid linoleic și alfa-linoleic), elemente care conferă acestei cărni calități nutriționale speciale. 

Dacă am stabilit că porcul nu este nici murdar, nici gras, nici lipsit de maniere, puteți să-mi spuneți de ce nu se mai află el la loc de cinste pe mesele românilor?

Poate pentru că nu ne place să recunoaștem că lenea și dezordinea sunt și în firea omului, iar carnea împănată e pe gustul oricui. Așa că haideți să-i dăm înapoi cezarului ce-i al cezarului și să ne împăcăm cu porcul... Nu de alta, dar ne-ar prinde bine și banii și norocul și ceafa cu cartofi prăjiți”, a scris, joi, nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel