Nutriționistul Mihaela Bilic, despre lapte, aliment de bază pentru români: Lucruri puțin cunoscute

Lapte
Lapte

Mihaela Bilic, medic nutriţionist, a scris despre lucrurile mai putin cunoscute despre lapte.

„Oare există un super-lapte? Am fost, sunt si voi ramane o mare fana a produselor lactate. Si probabil ca mine sunt mult. Pare că la capitolul lactate nu mai e nimic nou de spus, mai mult decat produse fermentate (iaurt&co) si branzeturi, ce să mai faci din lapte?! Ei bine, doar "pare" pentru ca laptele va avea întotdeauna ceva nou de spus.

Cele mai multe cercetari despre lapte se fac in Japonia, țara in care laptele este considerat un produs de preț. Japonezii au vorbit pentru prima oara de lactoferină, o glicoproteină cu rol in metabolismul fierului si proprietati antibacteriene, antiparazitare si antivirale. Consumul de lactoferină de origine bovină (în preparate obtinute din lapte) a avut efecte benefice asupra infectiilor digestive cu Helicobacter. Tot lactoferina are proprietati anti-infectioase, anti-inflamatoare si anti-tumorale, inclusiv asupra virusului hepatitei C.

Un alt super-produs din lapte este laptele crud cu imunoglobuline provenit din colostru. Acest "prim lapte" pe care văcuța îl secretă o singură zi, dupa nasterea unui vițel, este bogat in grasime (50%) si contine anticorpi vitali pentru imunitatea noului-născut. Acest lapte este rar, dar cu atat mai valoros, contine factori de crestere, factori reglatori-imuni si componente anti-microbiene ce nu mai sunt prezente ulterior în lapte. Colostrul bovin este bogat in imunoglobuline, stimuleaza refacerea tisulară si sustine cresterea optima a organismului. In prezent exista peste 2000 lucrari stiintifice care confirma siguranta si eficienta administrarii de colostru bovin la copii si adulti, avand acelasi efect de întarire a sistemului imunitar ca si colostrul uman.

Si daca credeati ca asta e tot, aflati ca mai exista o forma de lapte miraculoasă, cu proprietati de liniștire: laptele cu melatonină. Melatonina este hormonul care se secreta in timpul somnului profund, fiind responsabil nu numai de odihnă, dar si de refacerea neuronilor, de starea de sanatate a sistemului nervos si de echilibru nostru psihic. Stiti de ce bunica ne dadea un pahar cu lapte la culcare? Ca sa dormim bine! Laptele cu melatonină este acest super-lapte care se recolteaza noaptea, între orele 00:00-2:00, aduce organismului un aport suplimentar de melatonină si potentează astfel efectele ei benefice: somn odihnitor, rol antioxidant si anti-inflamatir, de reglare a tensiunii arteriale si ritmului cardiac, de crestere a puterii de concentrare si a capacitatii de memorare. In plus, cu ajutorul melatoninei, nu mai suferi nici de rau de transport (masina, avion) si nici schimbarile de fus orar nu te mai afecteaza atat de tare. Si pentru ca productia naturala de melatonina scade automat odată cu înaintarea in vârstă, un astfel de lapte ar putea fi remediul miraculos si natural în acelasi timp.

Iata doar 3 dintre lucrurile mai putin cunoscute despre lapte, aliment de bază pentru români, cu care au crescut generatii dupa generații”, a scris, duminică, nutriționistul Mihaela Bilic pe contul de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel