Celebrul medic nutriționist Mihaela Bilic a scris despre resetarea vieții, în pandemia de COVID-19, despre cum înainte ”n-am avut timp”, dar și cum, de fapt, aveam nevoie de atât de puțin să ne fie bine.
Iată, integral, postarea dr. Mihaela Bilic, de pe pagina de Facebook:
Reașezarea valorilor, a priorităților, a vieții...
Fără să-mi dau seama, ultimele săptămâni au dus la multe schimbări în stilul meu de viață. De la gânduri, preocupări, planuri, până la cumpărături, mâncare și dinamica vieții de zi cu zi...nimic nu mai e la fel. Mă uitam în frigider și mă întrebam retoric: de ce a trebuit să cumpăr atâtea legume, acum s-au stricat. Față de alte produse m-am trezit că sunt mai tolerantă, nu mă grăbesc să arunc la gunoi iaurt sau brânză cu termenul de garanție expirat de câteva zile- dacă gustul este ok, mi se pare penibil să fac risipă alimentară într-o perioadă ca asta.
Și la capitolul cumpărături mi-au dispărut ifosele și fițele, nu mai stau să alerg după cine știe ce produs special, mă mulțumesc cu lucruri mai puține, mai simple, pot spune cu strictul necesar. Am redescoperit că știu să pun o vopsea pe păr și să folosesc feonul și peria, că unghiile pot fi frumoase și dacă sunt date doar cu lac. Cat despre haine niciodată nu am fost o fanatică cu moda, dar acum găsesc că este atât de puțin important felul în care mă îmbrac dacă mă duc la supermarket sau în vizită la mama.
Niciodată n-am avut timp să observ în fiecare zi câte au mai crescut frunzele din mesteceni sau dacă zambilele au înflorit până la ultima floare. Nici pițigoi n-am știut că am la fereastră, până când nu i-am văzut ciugulind din resturile de mălai pe care le-am scuturat pe balcon. Mi se pare că timpul s-a dilatat, că simțurile mi s-au trezit, că sunt mai conștientă ca niciodată de ființa mea. Culmea, într-o perioadă în care am încetat să fac planuri și să am așteptări exigențe de la mine. Mă mulțumesc să fiu sănătoasă, să mă bucur de vremea frumoasă și de toată această liniște fără precedent.
Viața este mult mai simplă decât am crezut, avem nevoie de atât de puțin ca să ne fie bine. Știam din cărțile de psihologie că dacă ai de ales din 30 de tipuri de înghețată, îți este imposibil să te decizi. Asta cred că s-a întâmplat și cu viața noastră dinainte de izolare: aveam o supra-ofertă din toate iar noi, paradoxal, eram nemulțumiți.
Cu cât oferta este mai mică, cu atât suntem mai ușor de satisfăcut. Asta cred că este efectul benefic al acestei crize sanitare: ne ajută să ne întoarcem la normalitate, câteodată fără să ne dăm seama.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci