Nutriționistul Virgiliu Stroescu, scandal la România TV din cauza consumului de carne. Dieta „secretă” a oamenilor care trăiesc mult și sunt sănătoși

Sursă foto: Captură video România TV
Sursă foto: Captură video România TV

Dr. Virgiliu Stroescu, medic primar în endocrinologie şi doctor în medicină, a fost prezent în studioul România TV unde a vorbit despre importanța alimentației bazate pe alimente vegetale. 

Medicul a susținut că adoptarea unei diete vegetariene sau vegane aduce anumite beneficii pentru sănătate. Robert Turcescu, prezent și el în studio, nu a fost de acord cu afirmațiile medicului, motiv pentru care a luat naștere o dezbatere foarte aprinsă pe acesta temă. Cei doi s-au contrazis, la un moment dat, reușind chiar să stârnească râsul invitaților prezenți în studio, dar și al cameramanilor. 

Redăm mai jos o parte din dezbaterea aprinsă a celor doi invitați:

„Dumneavoastră ce ați mâncat de Crăciun? Cum a arătat masa de Crăciun a domnului Stroescu? Chiar sunt curios.”, a spus Robert Turcescu. 

„Foarte sănătoasă.", a răspuns medicul. 

„Cum? Ce ați pus pe masa de Crăciun?”, a întrebat Turcescu. 

„Eu mănânc fructe.", a continuat medicul. 

„Ați mâncat fructe de Crăciun? Și semințe?”, a întrebat Turcescu. 

„Da. Mere nu mâncăm de Crăciun? Nu am mâncat sarmale eu.”, a afirmat medicul Virgiliu Stroescu. 

„Sarmalele, dacă sunt fără carne, nu sunt bune?”, a întrebat Turcescu. 

„Sunt foarte bune cu orez.”, a continuat medicul. 

În ceea ce privește sarmalele cu foaie de varză sau viță de vie, medicul a spus că ambele sunt alegeri potrivite.

V.S: „Amândouă sunt vegetale și amândouă sunt bune. Depinde cum vă place. Vița de vie sau varza nu se elimină greu. Înăuntru e orez.”

R.T:„Am și eu o curiozitate. Constat o chestiune. Observăm un trend mondial. M-am uitat la documentare nenumărate care sunt pe toate platformele de streaming TV împotriva cărnii.

S-a declanșat aproape o bătălie împotriva cărnii. Unele dintre ele îmbracă aspecte ideologice din categoria: „nu mai mâncăm carne pentru că salvăm în felul acesta de la chin niște păsări, salvăm planeta ca să nu mai tragă gaze vacile”. Pe de altă parte, dincolo de această ideologizare a problemei, constatăm că a pornit un trend pe ideea că: „cine mănâncă în momentul de față carne, nu face decât să-și taie niște ani din viață.”

Cum putem lega această chestiune cu faptul că alte studii ne arată că dezvoltarea omului, la chinezi de exemplu, când au dat de carne, în urmă cu vreo 50 de ani, că până atunci mâncau mai mult orez și cam atât, media de înălțime a chinezilor a săltat cu aproape 15 cm.

Deci de la chinezul care avea 1.60, media este pe la 1.75, în 50 de ani. Toți spun că asta s-a datorat îmbunătățirii alimentației care până când au fost ei mici, era mai mult vegetală, după care au dat de carne și au crescut. Omul obișnuit e pus în fața unei dileme teribile. Mai mănânc carne sau nu? Unii zic că e bine, alții zic că e rău.”

V.S: „Vă dau un exemplu. Ați auzit de Loma Linda?”

R.T: „Da știu. E una din așa numitele blue zone. Loma Linda este una dintre puținele zone din lume în care media de vârstă a celor care trăiesc în respectivele zone este mult mai ridicată decât în restul lumii."

V.S: „Loma Linda este în California, în plin pustiu. Acolo la ora 2:00-3:00 dacă alergi se fac urechile roșii. Oamenii au permanent aparatură ca să răcească aerul. Deci nu e așa plăcut.

Loma Linda, pentru că este o comunitate religioasă, are niște reguli foarte clare și foarte sănătoase. Nu se consumă carne, sunt total vegetarieni, se odihnesc toți sâmbăta, acolo mănâncă împreună, discuta împreună, au o comuniune extraordinară.

În fiecare dimineață, la ora 5:00-6:00, fiind foarte frig, toată lumea aleargă măcar jumătate de oră. Am fost acolo și m-au pus și pe mine să alerg. Dimineața te trezesc din pat: „Hai la alergat!”. Au o ambianță extraordinară.

Lângă ei este un alt orășel, San Bernardino. Acolo se mănâncă fast-food. Deosebirea între ele e de 8 km. Unii au 10 ani mai mult, în Loma Linda, față de San Bernardino. Mai vreți în plus?” 

R.T: „Da, vreau în plus pentru că nu mi-ați răspuns la întrebare. Era vorba de carne. Loma Linda e Loma Linda, unde nu mănâncă ei carne pentru că e chestiunea legată de comunitatea religioasă, dar există o zonă albastră de genul acesta, una în Japonia, un în Grecia, unde sunt comunități care nu au regim vegetarian, fie că mănâncă pește, fie că mănâncă mai mult vită, mai puțin porc, e adevărat.

V.S: „Mănâncă foarte puțină carne toții. S-a dovedit. S-a făcut un studiu EPA, un studiu pe jumătate de milion de oameni, timp de 30 de ani. 

Vă dați seama, a fost nevoie de 4 ani numai pentru a face socotelile și au văzut că cei care mănâncă de 3-4 ori pe săptămână carne au riscul de a face cancer cu 30%-40% față de cei care nu consumă carne, decât foarte puțină.

E studiul EPA făcut pe jumătate de milion de oameni, pe 30 de ani. Deci nu avem ce discuta aici.”

R.T: „Ba da avem ce discuta. Oameni buni, dacă renunțați la carne va trebui să luați suplimente alimentare pentru că să renunți la carne fără să iei vitamina B12, sub formă de supliment alimentar, e crimă. Oricâte alte alimente ai lua care conțin B12 nu poți să suplinești.”

V.S: „Atenție! Singurul lucru față de cei care nu consumă hrană animală e B12. E foarte simplu de luat o tabletă. În rest, colesterol, trigliceride, creatinină, toate sunt perfecte.

R.T:„Inclusiv la copii? Pentru că sunt părinți care au devenit vegetarieni și care își obligă și copiii să devină.”

V.S: „E foarte simplu. Se face o dozare de vitamina B12. Trebuie să fie cam 500 mcg. Dacă e mai puțin îi dai B12, dacă e bună nu îi dai.”

R.T: „Eu nu sunt de acord cu regimul vegetarian la copii. Și îl duci să facă analizele din lună în lună?”

V.S: „O dată la 3 luni, la un an, faci un B12 din sânge să vezi cam cât are. Îi dai mai des când e foarte puțin.”

„Apropo de copii și de zona asta de vegană fără lactate și fără produse derivate din lapte, calciul de unde ști-l iau? Nu le cad dinții din gură?”, a întrebat Ciutacu

V.S: „Bună întrebare, dar vă pun și eu întrebare: vaca de unde ia calciu ca să facă lapte? Că nu îi dă calciu. De unde îl ia? Ia gândiți-vă!

„Din iarbă.”, a spus Ciutacu.  

V.S: „Prin urmare, dacă noi mâncăm leguminoase, că un fir de iarbă ca să stea drept are nevoie de calciu în el. Calciul se găsește foarte mult în verdețuri. Vă pun altă întrebare: de unde ia găina în fiecare zi calciu pentru un ou? De unde ia? De la televiziune?”

R.T: „Metabolismul nostru este comparabil cu cel al găinii?"

V.S: „Păi nu auziți puțin? Ce metabolism? De unde ia calciu? Metabolism înseamnă prelucrare. De unde ia calciu? Spuneți, în fiecare zi câte un ou. De unde?

R.T: „Păi nu știu, că eu nu fac ouă, domnule Stroescu. Nu prea pot să știu. Dacă aș face un ou în fiecare zi, aș sta să mă gândesc la chestia asta.”

V.S: „Dacă aveți creier nu e nevoie să faceți ouă, trebuie să gândiți. Deci de unde ia găina calciu? În fiecare zi face un ou, deci de unde îl ia?”

R.T: „Am înțeles. Îmi spuneți că îl ia din boabele de grâu, din boabele de porumb, dar vă reamintesc că găina mai mănâncă și râme, viermișori. Ăia sunt carne. Poate le iau de acolo.”

V.S: „Cât calciu are o râmă?

R.T: „Habar nu am, dar cât calciu are un fir de iarbă sau o boabă de orez pe care o mănâncă găina?"

Mie mi se pare că această apologie făcută, această nebunie legată de „Hai să devenim toți vegani, vegetarieni, pentru că în felul ăsta vom fi mult mai sănătoși și vom trăi cât Matusalem", mi se pare că atingem niște cote spre ridicol. Hai să ne gândim puțin, de unde până unde, dintr-o dată, omenirea care a reușit să devină și mai deșteaptă, să trăiască și mai mult, că media de vârstă până acum un secol nu era cea de astăzi despre care discutăm, ca să nu mai spun de acum două secole, dintr-o dată nu mai mâncăm carne.”

V.S: „Aveți Youtube? Uitați-vă puțin, campioni mondiali vegetarieni. Campioni la haltere. Și vedeți ce scrie acolo. Dacă și campionii mondiali trăiesc perfect ca vegani, dumneata faci legătura.", a spus medicul Virgiliu Stroescu la România TV. 

 

Vedeți mai multe în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel