Nuvele inedite semnate de Marcel Proust, publicate într-un volum în luna octombrie

Mai multe nuvele inedite ale scriitorului francez Marcel Proust (1871-1922) vor fi publicate la 9 octombrie, sub titlul ''Le mystérieux correspondant et autres nouvelles inédites'', a anunţat luni editura De Fallois, citată de AFP.
                

Nouă texte, scrise de Proust când avea aproximativ 20 de ani, ar fi trebuit să apară în prima sa carte, Les plaisirs et les jours ('Plăcerile şi zilele'), din 1896, însă, în cele din urmă, au fost scoase de autor.

Nuvelele au fost aduse la lumină de fondatorul editurii, Bernard de Fallois, decedat anul trecut, un mare specialist în opera lui Marcel Proust, care s-a aflat în spatele descoperirii unui roman scris între 1895 şi 1899 şi rămas neterminat, Jean Santeuil, publicat de Gallimard în 1952, precum şi a textului Contre Sainte-Beuve ("Împotriva lui Sainte-Beuve") publicat în cele din urmă în 1954.

Odată cu această colecţie de nuvele şi texte în totalitate inedite, ne întoarcem la Recherche du temps perdu ("În căutarea timpului pierdut"), marea operă a lui Marcel Proust, a subliniat editura De Fallois într-un comunicat.

Aceste texte, a explicat editorul, poartă amprenta unei lucrări minuţioase (...) Majoritatea acestor nuvele se supun legilor genului: punerea în scenă a unei situaţii, peripeţii, deznodământ. (...) Îl vedem pe tânărul scriitor multiplicând experimentele narative sugerate uneori de lecturile sale, însă deja implicat cu hotărâre în procesul de creaţie care anunţă prin multe semne opera viitoare.

Aceste pagini nepublicate nu au perfecţiunea 'Recherche...' însă tocmai aceasta ne ajută să înţelegem mai bine, dezvăluind care a fost începutul său, estimează editura De Fallois.

Care este motivul pentru care Proust nu a păstrat aceste texte? Fără îndoială, el a considerat că, din cauza îndrăznelii lor, ar putea afecta un mediu social unde prevala o moralitate tradiţională puternică, a sugerat editorul.

Tema dominantă a acestor scrieri, a precizat editura, este analiza iubirii fizice atât de nedrept defăimată. Conştientizarea homosexualităţii este trăită în mod exclusiv tragic, ca un blestem, a adăugat editorul.

Volumul (180 de pagini + 8 pagini facsimil) este completat de un set de documente prezentate de academicianul Luc Fraisse, notează AFP

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel