O tânără din Sibiu a sustras mai multe buletine și a făcut credite și rate pentru cumpărăturile sale.
"La data de 13 iulie a.c., poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Sibiu, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, au efectuat 2 percheziţii domiciliare în municipiul Sibiu şi în localitatea Amnaş, în cadrul unui dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de furt, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi fals privind identitatea. O tânără în vârstă de 18 ani, din municipiul Sibiu, a fost reţinută", precizează IPJ Sibiu.
În urma cercetărilor făcute de polițiști, a fost descoperit faptul că tânăra a furat trei buletine aparținând unor femei de care s-a folosit pentru a obține credite de la instituții bancare și nebancare. În cazul a două dintre acestea, sibianca s-a dat drept păgubitele și a obținut credite și produse în rate, semnând în numele celor două întreaga documentație.
Prejudiciul creat de infractoare se ridică la la suma de 103.230 de lei.
"Faţă de persoana bănuită de săvârşirea faptelor se fac cercetări penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt - 3 acte materiale, înşelăciune - 8 acte materiale, fals în înscrisuri sub semnătură privată - 76 de acte materiale şi fals privind identitatea - 6 acte materiale. Ca urmare a administrării probatoriului în cauză, poliţiştii au luat măsura reţinerii tinerei pentru 15 ore, urmând a fi prezentată unităţii de parchet competente în vederea aplicării unei măsuri preventive", mai transmite IPJ Sibiu.
Perchezițiile au rezultat în ridicarea mai multor sisteme informatice. Cercetările continuă la nivelul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu.
Compania Națională Imprimeria Națională a lansat contractul de achiziție pentru cipuri și material policarbonat cu antenă inserată – materiale necesare pentru fabricarea noilor cărți de identitate electronice ale românilor. Cipurile ar urma să asigure un nivel maxim de securitate pentru CI-uri. Nu este, însă, singurul lor scop. „Cipul este de tip dual interface, care va fi introdus într-un card ce va putea fi utilizat în tranzacții atât în mod contact cât și contractless. Cipul va fi livrat cu o antenă proprie din cupru, care îl va alimenta prin inducție electromagnetică cu antena mare din ansamblul de policarbonat”, scrie în caietul de sarcini, conform Economedia.
Cărțile de identitate electronice au dimensiunea unui card bancar. Pe lângă informațiile regăsite pe actualele buletine, au și un cip pe care sunt stocate două amprente digitale și o amprentă facială. Motivul pentru care autoritățile au venit cu inițiativa unui card de identitate electronic este faptul că buletinul de identitate clasic românesc este cel mai ușor de falsificat, a relatat sursa menționată mai sus. Proiectul pilot a început în Cluj-Napoca. Citește mai multe AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News