Milioane de somoni de crescătorie au murit în ultimele zile în nordul Norvegiei, din cauza proliferării unei alge toxice care nu este încă sub control, au anunţat autorităţile de la Oslo şi profesioniştii din sectorul pisciculturii, transmite AFP, potrivit Agerpres.
Peste 10.000 de tone de somoni au murit începând cu mijlocul lunii mai în crescătoriile amplasate în fiordurile Nordland şi Troms, arată cele mai recente estimări publicate marţi de Direcţia de pescuit din Norvegia. Este vorba de mai multe milioane de peşti, în condiţiile în care un somon are o greutate cuprinsă între 700 de grame şi 5,5 kilograme, ceea ce antrenează pierderi de sute de milioane de coroane (zeci de milioane de euro) pentru piscicultori.
Stocurile de somoni sunt decimate de alge din familia Haptophytes, un fitoplancton comun în apele norvegiene, dar care, în anumite condiţii, poate prolifera şi asfixia peştii în ţarcurile lor. Lider mondial pe piaţa somonului de crescătorie, cu o producţie totală de 1,24 milioane de tone în 2017, Norvegia s-a mai confruntat cu un episod similar în 1991. 'Proliferarea nu s-a încheiat', avertizează Direcţia de pescuit din Norvegia.
Pentru a limita pagubele, piscicultorii sunt angajaţi într-o cursă contra cronometru pentru a muta sau a sacrifica peştii înainte ca algele să se extindă şi la fermele lor. Dacă o cantitate de peste 10.000 de tone de somoni este deja pierdută, profesioniştii din acest sector estimează că volumul pierderilor ar urma să se ridice la 40.000 de tone, având în vedere că peştii care au murit erau destinaţi să fie îngrăşaţi până în momentul sacrificării, care în mod normal ar fi avut loc la finele anului sau începutul lui 2020. În plus, cifrele publicate până în prezent sunt unele provizorii şi riscă să fie revizuite în sus. Această criză a contribuit la creşterea preţului somonului, cu 5,7% într-o săptămână, care miercuri se tranzacţiona la peste 65 de coroane (aproximativ 6,7 euro) per kilogram.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News