O analiză a WSJ îl dinamitează pe Mark Rutte. De ce SUA îl susține încă pe Rutte, dar Iohannis chiar are o șansă reală la șefia NATO

Inquam Photos / Alex Nicodim
Inquam Photos / Alex Nicodim

Shay Khatiri, vicepreședinte și membru senior al Institutului Yorktown, a publicat un editorial în Wall Street Journal privitor la alegerea secretarului general al Alianței Nord-Atlantice.

El atrage atenția că ambii candidați la alegerile prezidențiale din SUA au poziții greșite în ceea ce privește Alianța Nord-Atlantică, Donald Trump susținând că este o povară pe spinarea Washingtonului, în timp ce Joe Biden privește NATO ca și cum ar fi încă ancorată perioada Războiului Rece.

Khatiri spune că forma actuală a Alianței Nord-Atlantice ajută la ascensiunea țărilor est-europene la nivelul celor din Occident, prin consolidarea unitară a Alianței.

Privitor la modul în care NATO este perceput de cele două mari partide din SUA, Khatiri apreciază că în Partidul Republican există voci care susțin retragerea Statelor Unite ale Americii din Europa, în timp ce democrații nu au reușit să se adapteze întru-totul transferului centrului de greutate al Alianței către estul Europei.

CITEȘTE ȘI         -         Iohannis, despre candidatura la NATO: Nu are rost să ne uităm la ce au spus unii lideri din Alianță

Cursa pentru funcția de secretar general al NATO, în atenția lui Khatiri

Shay Khatiri a făcut o analiză atentă asupra cursei pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice, considerând că susținerea lui Joe Biden pentru Mark Rutte și nu pentru Klaus Iohannis a venit ca urmare a lobby-ului făcut de statele din vestul Europei. Această susținere enunțată de Joe Biden este însă în contradicție cu Strategia Națională de Apărare a administrației sale, apreciază Khatiri.

El dă și exemplul țărilor din estul Europei care, deși alocă fonduri mai mici pentru Apărare față de vest, în realitate procentul din PIB este mult mai mare față de cel alocat de statele din Europa de vest.

Mai mult decât atât, Mark Rutte vine din postura celui mai longeviv premier din Europa, cu un lung istoric de sub-alocări în domeniul Apărării. Khatiri atenționează că Rutte a fost un susținător declarat al Nord Stream 2, iar influența unor astfel de personaje la vârful NATO nu este justificată având în vedere contribuțiile deficitare pentru Apărare.

Din cei 32 de membri ai Alianței Nord-Atlantice, doar 11 alocă cel puțin 2% din PIB pentru apărare. Estonia, de exemplu, este o țară-campion, cu 3,55% din PIB

În încheiere, Khatiri vorbește despre țările est-europene, care de-a lungul istoriei au înțeles ce înseamnă agresiunea și tirania rusă, fapt ce le-a făcut mai reziliente și mai experimentate în a lucra împotriva tehnicilor hibride ale Kremlinului. 

„Alegerea domnului Rutte în funcția de secretar general ar semnala Kremlinului că NATO dorește revenirea la status quo-ul dinaintea războiului din Ucraina o dată ce acesta se va termina. Americanii vor primi de asemenea un mesaj: În ciuda retoricilor administrației despre o mai mare încredere în aliați, Biden nu ia în seamă membrii devotați ai NATO și preferă aliații mai dificili din Europa de Vest. Făcând acest lucru, Biden alimentează retorica anti-NATO a lui Trump“, spune Khatiri în finalul editorialului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel