Autorităţile sanitare din nordul Germaniei fac apel la câteva mii de persoane să revină la vaccinare după ce s-a descoperit că o asistentă de la Crucea Roşie le-a injectat, de fapt, o soluţie salină, în loc de serul anti COVID-19.
Incidentul a avut loc într-un centru de vaccinare din Friesland, un district rural de pe coasta Mării Nordului, la începutul acestei primăveri. "Sunt complet şocat de acest lucru", a declarat Sven Ambrosy, consilier local. Tot el a anunţat că autorităţile au rechemat 8600 de persoane la vaccinare.
Cu toate că soluţia salină este inofensivă, cei mai mulţi care s-au vaccinat în Germania în martie şi aprilie au fost vârstnici, dar şi persoane vulnerabile. Astfel, poliţia anunţă că există "suspiciuni rezonabile de punere în pericol".
Motivul asistentei, al cărei nume nu a fost făcut public, a fost lipsa de încredere în vaccinuri, dar şi în existenţa COVID-19, părere exprimată de mai multe ori în postările de pe reţelele sociale. Momentan, nu s-a anunţat dacă asistenta a fost arestată sau dacă a fost acuzată de ceva, dar se ştie că acest caz a fost transmis unei unităţi speciale ce investighează infracţiuni motivate politic, scrie The Guardian.
Autoritățile din China au arestat liderul unei grupări care vindea soluție salină și apă minerală drept vaccin Covid-19, informează BBC.
Peste 58.000 de doze au fost fabricate după ce bărbatul a studiat modul de ambalare al vaccinurilor reale.
Un lot de vaccin Covid-19 fals care conținea, de fapt, soluție salină și apă minerală a fost transportat prin contrabandă peste hotare și nu se știe în ce țară a ajuns.
Kong, așa cum a fost identificat bărbatul cu pricina, este una dintre cele 70 de persoane arestate pentru infracțiuni similare.
O hotărâre judecătorească arată că gruparea a obținut un profit de 18 milioane de yuani, echivalentul a 2,78 milioane de dolari, prin această escrocherie.
"În mod evident, după datele pe care deja cred că le-am comunicat de câteva ori, tulpina Delta este mult mai transmisibilă şi poate să ajungă până la de opt ori mai transmisibilă, deci un număr de opt cazuri care pot fi datorate unui caz cunoscut.
Prin urmare, dacă înmulţim 300 de cazuri cu opt, este foarte posibil să avem acest număr de cazuri. Numai că aici depide, este o înmulţire brută, pur aritmetică. Nu ştim, într-adevăr, care este realitatea, dar este ceea ce gândim cu toţii, iar cum a spus şi domnul preşedinte Gheorghiţă, trendul acesta contează.
Pentru că dacă înmulţim de opt ori în fiecare zi numărul de cazuri confirmate, la un moment dat s-ar putea să devină un număr important. Ca atare, câtă vreme nu vor fi cazuri severe şi câtă vreme nu vom înregistra decese, cred că acesta trebuie să fie obiectivul nostru, al tuturor: nu există alte căi decât să ne vaccinăm şi cu şanse foarte mari să nu facem o formă severă. Este ca şi când am avea de ales să jucăm la loto ştiind că avem şanse 80% să câştigăm şi 20% să nu câştigăm, şi alegem 20% să nu câştigăm", a explicat dr. Adriana Pistol în conferinţa săptămânală de la Palatul Victoria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci