O tulpină a bacteriei E-Coli O104: H4 a cauzat un focar grav de intoxicații alimentare în nordul Germaniei din mai până în iunie 2011.
Starea pe care a dat-o tulpina E-Coli descoperită în 2011 în Germania era caracterizată de diaree cu sânge, cu o frecvență ridicată de complicatii grave, inclusiv sindrom hemolitic-uremic (SHU), o condiție care necesită tratament urgent. Inițial, s-a crezut că boala a fost provocată de o altă tulpină E-Coli, enterohemoragică (EHEC). A fost demonstrat ulterior că boala a fost cauzată de o tulpină de E-Coli enteroaggregative (CEEA), care a dobândit genele pentru a produce toxine Shiga, prezentă în schinduful organic.
Testele epidemiologice au arătat că sursa de infecție a fost reprezentată de legumele proaspete. Ministerul Agriculturii a identificat o fermă ecologică din care erau vândute o varietate de plante încolțite. Ferma a fost închisă, chiar dacă laboratoarele din Saxonia inferioară nu au detectat bacteria în produsele pe care le vindea. Un laborator, însă, a descoperit tulpina care a dus la focar într-un pachet de muguri aruncat de la ferma respectivă. Sursa posibilă a focarului a fost stabilită în semințele de schinduf organic, importate din Egipt.
3950 de persoane au fost afectate, din care 53 au murit. 51 dintre cei morți erau din Germania. Inițial, autoritățile au făcut afirmații incorecte, au susținut că principala cauză este reprezentată de castraveții importați din Spania, chiar dacă în acei castraveți nu a fost descoperită tulpina respectivă de E-Coli. Afirmația oficialilor germani a costat Spania 200 de milioane de dolari americani pe săptămână.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News