O banală bancnotă costă cât o mașină. Eşti norocos dacă o ai acasă!

Foto: Freepik
Foto: Freepik

O bancnotă românească a ajuns să coste cât o mașină! 

Bancnotele vechi au ajuns să coste tot mai mult pe site-urile de vânzări. Cele mai căutate sunt cele din perioada comunismului, dar şi câteva specimene mai rare, ediţii aniversare sau din anul 2000.

Este şi cazul bancnotei de 2.000 de lei cu simbolul eclipsei. Cu suma pe care vânzătorul o cere ai putea, realmente, să îți achiziționezi un autoturism!

Proprietarul din Caraș-Severin spune că are bancnota de 2.000 de lei (exemplarul cu eclipsă) de la vârsta de șapte ani, și tocmai de aceea cere pe ea suma exorbitantă de ... 2.500 de euro! „Vând bancnotă 2.000 de lei eclipsă 1999, am avut-o la vârsta de 7 ani și chiar m-am bucurat de eclipsă în 11 August 1999. Țin foarte mult la bancnotă!”, a scris bărbatul în anunțul său de pe un site cunoscut de vânzări.

Nu este singurul care a scos la vânzare o astfel de bancnotă pe care cere foarte mulți bani. Un alt utilizator al platformei cere chiar 3.000 de euro pentru o bancnotă cu eclipsă din anul 2000.

Aşadar, dacă mai aveţi prin casă bancnote cu eclipsa de soare din 1999, în valoare de 2.000 de lei, trebuie să ştiţi că acestea valorează o mică avere. Bancnotele de 2.000 de lei din anul 1999 sunt primele bancnote emise în România care au fost confecţionate din polimeri. Până atunci, în Europa nu mai fuseseră emise bancnote din polimeri.

Cum se pot schimba banii vechi

Putem înlocui, oricând, la BNR, banii deteriorați sau foarte uzați, fără taxe și comisioane. “Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar dac[ acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve. Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului”, explică oficialii BNR.

Înlocuirea se face fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele din zonă, fie prin trimitere prin poştă. “Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR”, se arată în explicațiile băncii centrale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel