Au fost ucise cel puțin 70 de persoane în urma unui atac al unei bande haitiene.
Oameni înarmați aparținând bandei Gran Grif au ucis cel puțin 70 de persoane, inclusiv trei sugari, și au forțat cel puțin 3000 să fugă în timp ce au măturat un oraș haitian trăgând cu puști automate în locuitori, a declarat vineri ONU.
„Suntem îngroziți de atacurile comise joi de bande în orașul Pont-Sonde din departamentul Artibonite din Haiti”, a precizat Thameen Al-Kheetan, purtătorul de cuvânt al Biroului ONU pentru Drepturile Omului, într-o declarație.
Cel puțin alte 16 persoane au fost grav rănite în atacul din primele ore ale zilei de joi, inclusiv doi membri ai bandei loviți în timpul unui schimb de focuri cu poliția haitiană, potrivit ONU. Membrii bandei ar fi incendiat cel puțin 45 de case și 34 de vehicule, forțând locuitorii să își părăsească casele.
Crimele sunt cel mai recent semn al agravării conflictului din această țară din Caraibe, unde bandele armate controlează cea mai mare parte a capitalei Port-au-Prince și se extind în regiunile învecinate, alimentând foametea și lăsând sute de mii de oameni fără adăpost, în timp ce țările învecinate continuă să deporteze migranții înapoi în țară.
„Această crimă odioasă împotriva femeilor, bărbaților și copiilor fără apărare nu este doar un atac împotriva victimelor, ci împotriva întregii națiuni haitiene”, a declarat premierul Garry Conille pe X.
Conille a adăugat că forțele de securitate „își consolidează intervenția” în zonă. Biroul său a declarat că spitalul public din apropiere își consolidează capacitatea de tratare a răniților.
Într-un mesaj audio difuzat joi pe rețelele de socializare, liderul bandei Gran Grif, Luckson Elan, care a fost sancționat de ONU luna trecută, a dat vina pe stat și pe victime pentru atacuri, acuzând locuitorii că au rămas pasivi în timp ce soldații săi erau uciși de poliție sau de grupuri de justițiari.
„Locuitorii din Pont-Sonde sunt de vină. Ceea ce s-a întâmplat în Pont-Sonde este vina statului”, a spus el.
ONU a acuzat banda lui Elan că a comis omoruri, violuri, răpiri în masă, jafuri, distrugeri de proprietăți, deturnarea de camioane și forțarea fermierilor să părăsească suprafețe de teren amenințându-i cu moartea dacă se întorc.
„Gran Grif a comis, de asemenea, unele dintre cele mai ridicate niveluri de recrutare a copiilor în Haiti”, potrivit Consiliului de Securitate al ONU. ONU consideră că bandele din Haiti sunt înarmate în mare parte cu arme traficate din Statele Unite.
Presa locală a raportat joi că mii de locuitori din Pont-Sonde se îndreptau spre orașul de coastă Saint-Marc. Pont-Sonde este un important producător de orez situat în regiunea Artibonite.
Liderul de bandă Jimmy „Barbeque” Cherizier, care a acționat ca purtător de cuvânt al unei alianțe a bandelor armate din capitală, a declarat într-un videoclip că atacul face parte dintr-un plan de a împiedica Artibonite să furnizeze alimente țării.
Între timp, numărul persoanelor strămutate intern din cauza conflictului a depășit 700000, aproape dublându-se în șase luni, în ciuda desfășurării parțiale a unei misiuni susținute de ONU.
Guvernul haitian a solicitat ca misiunea, care este formată din contribuții voluntare și a primit până acum doar o fracțiune din resursele care i-au fost promise, să fie transformată într-o misiune oficială de menținere a păcii a ONU. Această propunere a fost blocată de Rusia și China la Consiliul de Securitate al ONU.
„Solicităm creșterea asistenței financiare și logistice internaționale pentru Misiunea Multinațională de Sprijin pentru Securitate din Haiti”, a declarat Al-Kheetan, solicitând o anchetă urgentă și despăgubiri pentru victime.
Apelul a fost reluat mai târziu, vineri, de un purtător de cuvânt al șefului ONU, Antonio Guterres.
Premierul haitian a avertizat luna trecută că țările ar trebui să își îndeplinească urgent promisiunile față de națiune pentru a limita situația. Poliția națională a declarat că o unitate specializată în combaterea bandelor a fost trimisă în regiune.
Organizația Națiunilor Unite a estimat, la sfârșitul lunii septembrie, că 3661 de persoane au fost ucise în conflict începând din ianuarie.
Fostul Guvern haitian a solicitat pentru prima dată sprijin internațional pentru securitate în 2022.
Între timp, țări precum Statele Unite și Regatul Unit, care ambele dețin teritorii în Caraibe, au continuat să organizeze zboruri de deportare către Haiti, în ciuda rugăminților Organizației Națiunilor Unite de a nu face acest lucru.
Ca răspuns la rezultatele „limitate” ale misiunii la mai mult de un an după ce a fost aprobată oficial, Republica Dominicană vecină a declarat săptămâna aceasta că va intensifica deportările migranților fără documente până la 10000 pe săptămână, conform Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu