Nu în fiecare zi vedem o barză neagră în pădurile din România! Regia Naţională a Pădurilor a surprins imagini de colecţie în Apuseni.
Un exemplar de barză neagră, apariție rară în țara noastră, a fost filmată în Parcul Natural Apuseni, în apropierea unui ochi de apă care pare să o satisfacă la maxim. Cel mai probabil, pasărea căuta să se răcorească. Şi ce poate fi mai potrivit decât o bălăceală! Filmarea a fost realizată de o cameră de monitorizare a faunei instalată de specialiștii Romsilva din cadrul administrației parcului.
Barza Neagră este o pasăre migratoare de talie mare, răspândită în pădurile de amestec din zona carpatică, cu întinderi de apă în apropiere. Aripile, gâtul și coada sunt negre cu reflexe metalice, abdomenul este alb, iar ciocul și picioarele sunt roșii. Cuibărește rar la noi în țară și migrează în sezonul rece în Africa.
Această specie poate fi găsită în principal în Europa, îndeosebi în Europa Centrală și de Est, precum și în nordul Africii și Asia de Vest. Habitatul său preferat constă în zone umede, precum mlaștinile, lacurile, râurile și delta Dunării. Se hrănește în principal cu pești, amfibieni, insecte și alte mici animale acvatice. Barza neagră a fost în trecut amenințată de dispariție în anumite regiuni, dar în prezent populațiile sale par să fie stabilizate, iar această specie este considerată de conservare.
Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, are o suprafață de 76.064 de hectare, în zona Munților Apuseni, pe teritoriul județelor Cluj , Bihor și Alba, din acestea 50.793 fiind păduri.
Zona Munților Apuseni, în care se află Parcul Natural Apuseni, a fost inclusă de presitigiosul post de televiziune CNN în topul celor mai frumoase locuri din Europa, iar Comisia Europeană a acordat Parcului Natural Apuseni în 2009 titlul ”Destinație Europeană de Excelență” în cadrul proiectului EDEN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu