O Biblie ebraică considerată cel mai vechi exemplu aproape complet din lume urmează să ajungă la licitația de la Sotheby's New York în luna mai, cu o estimare de la 30 de milioane de dolari (40 de milioane de dolari) până la 50 de milioane de dolari.
Publicitate
Manuscrisul este numit ”Codex Sassoon” de către casa de licitații, în referire la fostul proprietar, colecționarul și filantropul David Solomon Sassoon (1880-1942). Dacă Biblia se va vinde la suma estimată, aceasta va deveni cel mai scump manuscris sau cea mai scumpă carte vândută vreodată la licitație, informează The Straits Times.
”Având în vedere unicitatea codexului, singurele articole comparabile au fost alte vânzări de obiecte foarte diferite, inclusiv caietul lui Leonardo da Vinci, cunoscut sub numele de Codex Leicester, pe care Bill Gates de la Microsoft l-a cumpărat în 1994 pentru 30,8 milioane de dolari”, a declarat Sharon Mintz, specialist senior la departamentul de cărți și manuscrise Sotheby's.
O copie a Constituției Statelor Unite, achiziționată de Ken Griffin, în 2021, pentru 43,2 milioane de dolari, a fost o altă copie considerată a fi egală ca valoare.
Codex Sassoon, care este vândută de investitorul Jacqui Safra, datează de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea și conține toate cele 24 de cărți ale Bibliei ebraice; îi lipsesc câteva pagini din Geneza.
Acoperind aproximativ 396 de foi de pergament, Codex Sassoon poartă marcaje care indică primii proprietari, inclusiv comunitatea evreiască din Makisin din secolul al XIII-lea, situată în Siria actuală.
Proveniența sa devine apoi tulbure pentru cea mai mare parte a mileniului, dar când proprietarul Sassoon a cumpărat Biblia în 1929, ea a reapărut ca un artefact recunoscut la nivel mondial.
Astăzi, singurii săi contemporani sunt Codexul de la Alep, care a fost asamblat la începutul secolului al X-lea, și Codexul Leningrad, un manuscris complet al Bibliei despre care se crede că a fost scris aproximativ un secol mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu