O specie invazivă de țânțar, cunoscută sub numele de țânțar tigru asiatic (Aedes albopictus), s-a instalat în 13 țări din Uniunea Europeană, inclusiv Franța, Spania, Grecia și România.
Experții au legat prezența acestei specii de creșterea numărului de cazuri de febra dengue în Europa, scrie BBC.
Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a declarat că schimbările climatice creează condiții favorabile pentru răspândirea țânțarului tigru. Chiar și în nordul Europei, până la Paris, unde vor avea loc Jocurile Olimpice la sfârșitul lunii iulie, autoritățile monitorizează și prind cât mai mulți țânțari posibil pentru a limita răspândirea bolii.
ECDC a avertizat că călătoriile internaționale vor crește riscul apariției mai multor focare europene de boală. Oamenii sunt sfătuiți să îndepărteze apa stătătoare din grădini sau balcoane, unde se pot reproduce țânțarii, și să folosească repelente și paravane pe ferestre și uși pentru a preveni mușcăturile.
Țânțarul tigru asiatic, considerat cea mai invazivă specie de țânțar din lume, se răspândește acum în toată Europa din „tabăra de bază” din sudul continentului. Această specie s-a stabilit în Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia și Spania. De asemenea, a fost înregistrată în Belgia, Cipru, Cehia, Țările de Jos și Slovacia.
Conform unei hărți prezentate de BBC, țânțarul tigru care transmite febra dengue este prezent acum în județele Giurgiu, Dâmbovița, Mehedinți, Sibiu și Bihor din România.
Țânțarii tigru sunt cunoscuți pentru răspândirea unor boli precum febra dengue, chikungunya și virusul Zika, care până recent erau prezente doar în anumite părți ale Africii, Asiei și Americii de Sud. Un alt țânțar, Aedes aegypti, care transmite febra galbenă și alte boli, s-a instalat în Cipru, iar experții spun că potențialul său de răspândire în alte părți ale Europei este „îngrijorător”, având în vedere preferința sa pentru a mușca oamenii și capacitatea sa de a transmite boli.
Febra dengue începe cu simptome asemănătoare gripei, dar poate deveni gravă și, în unele cazuri, fatală. Focarele în masă au crescut în ultimii ani, cu opt incidente de infecții multiple în Franța, patru în Italia și două în Spania anul trecut. Majoritatea cazurilor europene sunt importate, reflectând mișcarea internațională a oamenilor și a comerțului, cu aproape 5.000 de cazuri importate anul trecut. Infecțiile dobândite la nivel local sunt, de asemenea, în creștere: 130 de persoane au fost afectate în 2023, față de 71 cu un an înainte.
Malaria, cea mai mortală boală transmisă de țânțari, ar putea reveni în forță în Europa. Virusul West Nile, transmis și de țânțari, este acum prezent în mai multe regiuni europene decât oricând. La începutul lunii martie, s-a raportat că o persoană a fost infectată cu acest virus în sudul Spaniei, evidențiind modul în care condițiile climatice creează un mediu potrivit pentru țânțari chiar și „foarte devreme în cursul anului”, conform ECDC.
„Europa vede deja cum schimbările climatice creează condiții mai favorabile pentru ca țânțarii invazivi să se răspândească în zone anterior neafectate și să infecteze mai mulți oameni cu boli precum dengue”, a spus Andrea Ammon, directorul ECDC. Ea a subliniat importanța măsurilor de protecție personală și a supravegherii timpurii pentru a preveni focarele de boli transmise de țânțari.
Febra dengue este endemică în peste 100 de țări din întreaga lume, conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cu peste 6 milioane de cazuri și 7.000 de decese raportate anul trecut. Cele mai multe cazuri apar în Bangladesh, Malaezia, Thailanda și Vietnam.
Există temeri că incidentele de malarie ar putea crește și pe continent în viitor, dacă condițiile climatice continuă să fie favorabile pentru țânțari.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu