O bombă a fost descoperită de către un bărbat în spatele propriei curți. România, plină de câmpuri minate

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Un bărbat din localitatea Tudora a găsit, vineri, o bombă în grădina casei sale, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani.

Potrivit acestora, bărbatul a cerut ajutorul autorităţilor iar la faţa locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Botoşani. Aceştia au constatat faptul că era vorba despre o bombă de aruncător, de calibrul 60 milimetri. Muniţia a fost ridicată şi transportată în poligonul militar de la Copălău, urmând să fie distrusă.

"Muniţia neexplodată este foarte periculoasă şi de aceea oamenii trebuie să ştie ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartuşe sau altele asemănătoare. În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parţial îngropate în pământ sau se află la suprafaţă. Nu trebuie să le ridice, pentru că nu au de unde să ştie în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie şi nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente", au precizat oficialii ISU.

Aceştia recomandă populaţiei să apeleze numărul de urgenţă 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată, potrivit Agerpres.

Câmpurile din România, pline de muniție

În ultimii ani, în România au fost descoperite mai multe bombe și proiectile neexplodate, în special rămase din perioada celor două Războaie Mondiale. Aceste descoperiri au avut loc în diverse regiuni ale țării.

2023, Ploiești - În luna iulie 2023, a fost descoperită o bombă de aviație de aproximativ 50 kg în curtea unei case din Ploiești. Autoritățile au intervenit pentru a o dezamorsa în siguranță.

2022, Vaslui - În februarie 2022, un muncitor a descoperit o bombă de aviație de 250 kg în timpul unor lucrări de construcție în orașul Vaslui. Echipele de pirotehniști au intervenit pentru neutralizarea acesteia.

2021, Brașov - În august 2021, o bombă de aviație de 250 kg a fost găsită în timpul unor lucrări la un șantier din Brașov. Din nou, echipele de pirotehniști au intervenit pentru a asigura zona și a îndepărta bomba.

2020, Galați - În iunie 2020, a fost descoperită o bombă de aviație de 100 kg în timpul unor lucrări de excavație în orașul Galați. Bomba a fost dezamorsată și transportată în siguranță de către pirotehniști.

2020, Constanța - În mai 2020, a fost găsită o bombă de aviație de 500 kg în timpul unor lucrări de construcție pe un șantier din Constanța. Din cauza dimensiunii mari și a riscului prezentat, zona a fost evacuată pentru a permite intervenția pirotehniștilor.

Aceste exemple subliniază faptul că, deși au trecut mulți ani de la Războaiele Mondiale, încă există un risc semnificativ legat de munițiile neexplodate în România. Autoritățile intervin prompt pentru a neutraliza astfel de descoperiri și a asigura siguranța populației.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel