O bronhie artificială, crescută din aortă, a fost transplantată unui pacient cu cancer pulmonar

chirurgie
chirurgie

Medicii au anunțat că primul pacient cu o bronhie artificială, transplantată pe 28 octombrie 2009, se simte bine. Operația efectuată de chirurgul Emmanuel Martinod a permis nu doar înlăturarea leziunii canceroase , ci a evitat şi extirparea completă a plămânului ( o intervenţie ce prezintă un risc foarte mare de mortalitate postoperatorie).

Pacientul necesită o supraveghere regulată, dar se simte bine, poate să meargă şi se duce uneori la casa lui de vacanţă, a adăugat chirurgul francez. "Chiar dacă se poate trăi cu un singur plămân, extirparea plămânului este intervenţia cea mai riscantă. Demersul nostru are la bază 10 ani de cercetări", a declarat profesorul Martinod, care consideră că "trebuie să rămânem foarte prudenţi". Bronhia artificială este constituită dintr-un ţesut biologic (ţesut aortic) întărit printr-o structură metalică internă (stent).

Grefa de ţesut aortic, prezervată la rece şi stocată într-o bancă de ţesuturi, un instrument deja utilizat în chirurgia vasculară, prezintă avantajul de a nu necesita medicamente anti-respingere, contraindicate în cazul pacienţilor suferind de cancer. Ţesutul aortic constituie "o matrice" pe care celulele bronhice o colonizează pentru a reconstrui un epiteliu acoperit de celule cu cili.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel