O celebră brutărie din Hanovra s-a trezit cu o factură extrem de mare la gaz.
Compania de energie E.on a emis o factură de gaz extrem de mare unei brutării din Hanovra deținută de Eckehard Vatter. Compania a primit o factură de 330.000 de euro pentru consumul de gaz în ultimele patru luni. În plus, bărbatul trebuie să plătească suma în termen de 14 zile, a informat postul de știri german Junge Freiheit.
„Sunt nebuni?”, a reacționat Vatter indignat, potrivit ziarului Bild. „Cu un an în urmă, am plătit 5.856 de euro pentru gazul pentru încălzirea cuptoarelor”, a explicat el.
Acesta încheiase anterior un contract cu garanție de preț până la sfârșitul anului 2023. Totuși, acesta ar fi fost reziliat brusc. Acum, noul său furnizor de energie cere o creștere a prețului cu 1.200%. De asemenea, nu a fost expus niciun motiv pentru creșterea prețului.
Întrucât marea sa brutărie este o afacere meșteșugărească în temeiul dreptului comercial, nu a putut primi niciun sprijin din partea statului. El susține că a plătit taxe în jur de 19,9 milioane de euro în ultimii ani. Vatter a participat recent la o manifestație la Hanovra cu aproximativ 1.000 de colegi sub deviza: „În curând cuptorul va fi oprit!”, scrie RMX.
Berlinul vrea să naționalizeze compania energetică UNIPER care reprezintă cel mai mare importator de gaz rusesc din Germania. Guvernul ar urma să negocieze o majorare directă de capital, care să ducă la un pachet majoritar semnificativ la stat, potrivit mai multor surse de presă națională, chiar dacă executivul lui Olaf Scholz nu a vrut să confirme, admițând doar că există discuții în derulare. "După cum știți, sunt discuții cu Uniper. Dar să nu speculăm acum", a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Economiei condus de Robert Habeck, potrivit Europa Today.
Acordul a fost conceput după ce UNIPER și-a cheltuit rezervele de lichiditate prin aprovizionarea cu gaze pe piața scumpă la vedere, după ce Moscova a redus fluxurile Nord Stream, declanșând un pachet de ajutor public convenit în iulie. Dar acel pachet, care a urcat la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient și UNIPER are nevoie de mai mult.
O persoană familiarizată cu problema a declarat pentru Reuters că nevoile suplimentare de capital ale UNIPER ar putea depăși 8 miliarde de euro. Bloomberg a raportat că guvernul ar putea achiziționa o participație de peste 50%, citând surse familiare cu chestiunea. "Naționalizarea este singura soluție rămasă, resursele de capital ale Uniper sunt complet scufundate. Din punct de vedere matematic, nu se mai poate face nimic", a declarat sursa agenției, explicând că statul va lua mai mult de 50% miza, probabil și proprietatea deplină (citește AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News