A călătorit din Spania până în România pentru a ajuta refugiații. Calugărița spaniolă stupefiată de corupția vameșilor ucraineni: Cer între 8.000 și 10.000 de euro

Bucureşti - Sora Lucía Caram, călugăriţă de origine spaniolă, renumită în Spania pentru proiectele sale împotriva sărăciei copiilor și în favoarea migranților, a parcurs 3.300 de kilometri pentru a aduce în Spania un grup de refugiați ucraineni, afectați de război.

Ea a călătorit până la granița de nord a României cu Ucraina, la mii de kilometri de Spania, pentru a oferi un ajutor concret refugiaților ucraineni. Sora Lucia a sosit la granița româno-ucraineană sâmbătă, 5 martie, și, după două zile de greutăți, obstacole și ore de așteptare în mijlocul unui frig teribil, a reușit să-și îndeplinească misiunea: să salveze de oroarea gândului de a nu ști încotro să meargă și ce să facă un prim grup de șase refugiați care, speriați de bombardamentele rusești, și-au părăsit casa și tot ce au strâns în viață, potrivit publicației spaniole La Nacion.

Era vorba despre Olena Rozhova, în vârstă de 37 de ani, împreună cu fiul ei Nikita, de 12 ani și Irina Antonenko, în vârstă de 39 de ani, cu cei doi copii ai săi, llia de 13 ani și Alexandra de 14 ani, precum și o altă femeie singură, Alessa, în vârstă de 39 de ani.

Sora Lucia i-a găsit într-o tabără de refugiați din orașul Satu Mare, unde au primit îmbrăcăminte, mâncare și au recăpătat puterile după fuga din Ucraina. În dimineața zilei de luni, 7 martie, toți s-au urcat în duba călugăriței, pentru a merge către o nouă viață.

După o așteptare tensionată de patru ore la o coadă nesfârșită de la granița dintre România și Ungaria, în localitatea Petea, sora Lucia cu cei șase refugiați s-au îndreptat către Manresa, oraș situat la 60 de kilometri de Barcelona, în care călugărița locuiește și conduce Fundația Mănăstirii Santa Clara.

"Există și mafii care iau mită la graniță și care profită de disperarea acestor oameni îngroziți de bombardamente"

”Nu putem privi în altă parte pentru că pacea depinde absolut de toată lumea, pentru că toți suntem amenințați și pentru că ucrainenii sunt frații noștri”, spune sora Lucia Caram, într-o conversație telefonică cu jurnaliștii de la ziarul spaniol La Nacion.

”Aici am văzut ce e mai bun și mai rău în om, suntem cu toții în nebunia delirului lui Putin și a celor care îl însoțesc, am văzut multă solidaritate în centrele de refugiați, dar m-a durut foarte mult să văd că există și mafii care iau mită la graniță și care profită de disperarea acestor oameni îngroziți de bombardamente, care au părăsit totul”, a declarat ea, denunțând  infracțiunile comise de vameșii ucraineni.

VEZI GALERIA FOTO 

4. Lucia Cara... (lucia-caram-facebook_29622800.jpg)

Românul care lucrează ca voluntar în tabăra de refugiați confirmă acuzațiile: "Poliția de frontieră din Ucraina cere între 8.000 și 10.000 de euro"

Marian (care preferă să nu-și dea numele de familie), un român care a trăit 18 ani în Spania, unde a lucrat ca tâmplar, și care locuiește în Satu Mare, oferă mai multe detalii despre acest fapt, într-un dialog telefonic cu jurnaliștii spanioli. Românul, care de când a izbucnit războiul și exodul, lucrează ca voluntar în ajutorarea refugiaților, i-a fost ”călăuză și înger” călugăriței argentiniene în misiunea ei.

”Este ceea ce oamenii pe care îi ajutăm au spus, toată lumea vorbește despre asta: poliția de frontieră din Ucraina, dar și din Ungaria, profită de catastrofă. Vameșii ucraineni taxează oamenii obișnuiți, care ies pe jos, de la 50 la 100, 200 sau 300 de euro pentru a-i lăsa să treacă, iar bărbaților între 19 și 60 de ani, care nu pot pleca pentru că trebuie să rămână să lupte, le cer între 8.000 și 10.000 de euro”, acuză Marian. ”Au băgat documentele în pașaport și atât”, adaugă el.

”Ungurii, care îi lasă să treacă doar pe cei cu pașapoarte biometrice, taxează și ei puțin"

”Ungurii, care îi lasă să treacă doar pe cei cu pașapoarte biometrice, taxează și ei puțin, deși o făceau deja înainte de a izbucni exodul. Când mă întorceam din Spania, de exemplu, deschideau portbagajul și găseau orice pricină să-ți ceară bacșiș 10, 20 euro, pentru că îți găseau mereu o problemă cu mașina, că ai cauciucurile murdare și ca să nu te trimită înapoi, plăteai. Și acum e mai rău, clar, pentru că sunt mii de oameni care vor să treacă și opt kilometri coadă de mașini”, spune el.

Jurnaliștii spanioli au întrebat-o pe călugăriță: ”Cum ai decis să iei camionul și să călătorești personal în România, pentru a căuta refugiați? ”

”Am decis să vin săptămâna trecută, când am fost la manifestația ucrainenilor de la Manresa, în care cereau pace. M-a frapat numărul de oameni care erau, aproximativ 400 de oameni, și acolo mi-am dat seama că a fost o demonstrație foarte sinceră, pentru că toți aveau familii acolo și erau disperați să-i aducă, să poată ști despre ei,” spune sora Lucia. În plus, conchide sora Lucia, ”nu voi putea niciodată să uit privirea acelor bărbați singuri, care au trecut granița nu pentru a ieși, ci pentru a intra în Ucraina, purtând o valiză sau o sacoșă, cu lacrimi în ochi și cu fețe desfigurate, dar cu pas ferm: erau cei care urmau să se pregătească de război”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel