EXCLUSIV  O carte despre soluțiile unei păci durabile. Daniel Cristea-Enache, despre Superpolitik / VIDEO

Criticul literar Daniel Cristea-Enache, co-realizatorul emisiunii Cultura pentru toți, a vorbit despre cartea Superpolitik. Superpolitica: triumf și eșec strategic. Conducători, mari ambiții de putere și logica legitimității în ordinea statelor și relațiile internaționale, de George Cristian Maior, publicată la editura RAO, anul acesta. 

„Literatura este strâns asociată cu această carte ( n.r. Superpolitik) și literatura și celelalte arte, fiindcă de multe ori literatura reflectă ceea ce se întâmplă în istorie. De pildă, marele Shakespeare este un autor foarte important al epocii elisabetane, după cum, la rândul ei epoca elisabetană se legitimează prin autori precum Shakespeare. Și aș încheia cu acest exemplu, fiindcă l-ai menționat pe Napoleon, care, într-adevăr, ni s-a înfățișat din cartea lui George Cristian Maior, așa cum intuiam și eu, ca un cuceritor, mare strateg, dar care ajunge să se hrănească chiar din victorii și din război. El nu poate organiza o pace după o nouă cucerire și el transformă războiul într-un mod de a deveni necesar societății franceze, devine un fel de hrană zilnică a gloriei lui și după ce toți se coalizează împotriva lui și sfârșește așa cum știm că sfârșește, ne dăm seama că, deși este un strateg pe câmpul de luptă, nu este un strateg și în sensul organizării păcii de după și a unei stabilități în centrul căreia să fie.” a declarat Daniel Cristea-Enache. 

Să transformi victoria din teren într-o pace durabilă 

„Ne dăm seama, citind cu atenție cartea lui George Cristian Maior, că a fi un geniu pe câmpul de bătălie nu este suficient, că nu învingi învingând numai cu armele, că învingi într-un mod durabil și profund și în timp, atunci când știi să organizezi pacea și când, după ce ai debalansat situația de fapt, să creezi o nouă realitate socială și societală și să faci în așa fel încât să transformi victoria de pe câmpul de luptă într-o pace durabilă, într-o soluție negociată colectiv, în care cu toții să fie de acord că nu numai calea armelor este, prin urmare, modalitatea de câștig ci, până la urmă, politica, diplomația și organizarea societală sunt la fel de importante ca și victoriile de pe câmpul de luptă. Cartea aceasta ar trebui tradusă și citită de părțile din conflictele care se desfășoară astăzi lângă România sau mai departe de România.” a subliniat  criticul literar, la DCNews. 

Mai mult pe:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel