Centrala electrică din Alpi care funcționează cu resturi de brânză și zer produce suficientă energie pentru a alimenta 1.500 de locuințe.
Generarea de energie electrică din brânză ar putea fi subiect de benzi desenate comice cu Asterix, dar exact asta se întâmplă la o centrală electrică din Alpii francezi. Produs secundar al brânzei Beaufort, zerul smântânit este transformat în biogaz, un amestec de metan și dioxid de carbon, în centrala din Albertville, Savoi, se arată în publicaţia Carolina Country..
Bacteriile sunt adăugate în zer amestecat cu resturi de brânză pentru a produce gaz, care este apoi folosit pentru a genera electricitate, care este vândută companiei energetice EDF. „Zerul este combustibilul nostru. Este un ingredient identic cu cel din iaurtul natural”, a explicat François Decker, reprezentant al Valbio, compania care a proiectat și construit centrala electrică, inaugurată în 2015, potrivit Vice. După ce laptele gras este folosit pentru producerea brânzei Beaufort, rămân zerul și smântâna. Smântâna este folosită pentru a produce brânză ricotta, unt și praf proteic, care este folosit drept supliment alimentar.
Zerul smântânit rămas este pus apoi într-un rezervor cu bacterii, unde procesul de fermentare naturală produce metan în același fel în care gazul este produs în stomacurile vacilor. Apoi, gazul este trecut printr-un motor care încălzește apa până la 90 de grade Celsius și generează electricitate. Centrala produce în jur de 2.8 milioane de kilowați-oră pe an, electricitate mai mult decât suficientă pentru a alimenta o comunitate de 1.500 de oameni, a declarat Decker pentru Le Parisien.
Nu este prima centrală de felul acesta, însă este una dintre cele mai mari. Valbio a construit prima centrală-prototip cu 15 ani în urmă, în spatele unei abații în care călugării produc brânză încă din secolul XII. De atunci, alte 20 de centrale mici au fost construite în Franța, în alte țări europene și în Canada. Și mai multe sunt plănuite în Australia, Italia, Brazilia și Uruguay. În Somerset, Anglia, firma producătoare de brânză Wyke Farms, o afacere de familie, își generează singură energia electrică din reziduurile brânzei, bălegar de vacă și resturile rămase de pe urma recoltelor. Amestecul este turnat în vase ce descompun materia organică, generând electricitate suficientă pentru această fermă care produce brânză.
România se va putea lăuda în curând cu o stație de de epurare ce va produce energie termică și electrică din nămol. Lucrările la viitoarea instalație de uscare a nămolului și valorificare energetică a acestuia sunt în plină desfășurare. Timișoara este primul oraș din România care va avea o Stație de Epurare ce va produce energie termică și electrică din nămol. Sistemul, complet automatizat și care va funcționa fără aport de combustibil, fiid autoterm, preia nămolul produs (aproximativ 100 de tone pe zi) îl usucă, îl tratează termic și îl transformă în căldură și energie electrică. Proiectul este desfășurat de Aquatim cu fonduri europene, prin „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș”, parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Într-o singură zi, în urma procesului de curățare a apei menajere de la robinetele timișorenilor rămân, in medie, 100 de tone de nămol, ceea ce într-un an înseamnă peste 36 de mii de tone, care generează costuri uriașe, informează Opinia Timișoarei. Factorii de decizie timișoreni au apelat la o companie elvețiană cu experiență în valorificarea energetică a deșeurilor.
Citeşte continuarea aici Energie termică și electrică din nămol, vis românesc în devenire
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu