Descoperire de senzație la Cornești, lângă Timișoara. O cetate preistorică, chiar de pe vremea Troiei și considerată cea mai mare din Europa, a început să fie scoasă la lumina zilei de o echipă complexă de arheologi, potrivit pressalert.ro.
Misterul unei cetăți preistorice, ce se întinde pe o suprafață de 1.800 de hectare și care este plasată în perioada Epocii Bronzului va începe să fie dezlegat în perioada următoare. O echipă mixtă de arheologi români și germani sapă la Cornești, în apropierea Timișoarei, unde au fost găsite urmele celei mai mari fortificații preistorice din Europa. Proiectul se întinde pe o perioadă de cinci ani, iar partea germană a investit 100.000 de euro în desfășurarea lui. Situl a fost cercetat de-a lungul timpului inclusiv folosind imaginile oferite de Google Earth și prin prospecțiuni geomagnetice.
Până acum, specialiștii spun că fortificația este formată din patru inele concentrice care cu milenii în urmă formau zidurile, ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn pe care s-a adăugat pământ. Cetatea a început să fie construită pe la 1.500 î.H. și își încetează existența în jurul anului 1.000 î.H.
Una dintre descoperirile de până acum sunt ruinele a ceea ce pare a fi un templu străvechi. ”Fortificația de la Cornești se pare că a fost un centru politic de prim rang, volumul imens de muncă necesar edificării indicând cu siguranță existența unei elite care a fost capabilă să coordoneze atât activitatea de construcție, cât și pe cea de întreținere, activități care implicau munca a sute sau mii de oameni concomitent”, a mai explicat șeful arheologilor de la Muzeul Banatului. Arheologii au stabilit că fortificația aparține culturii Cruceni – Belegiș și este contemporană cu celebra cetate Troia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News