O clădire prăbușită la două săptămâni în Capitala cu 20 de milioane de locuitori. Autoritățile, cauza problemei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

O clădire s-a prăbușit în medie o dată la două săptămâni în acest an în giganta capitală a Nigeriei.

O clădire s-a prăbușit în medie o dată la două săptămâni în acest an în giganta capitală Nigeriei, Lagos. Deși costul comercial poate fi calculat, valoarea vieților pierdute sub dărâmături nu poate fi niciodată cuantificată, se arată într-un articol publicat pe BBC.com. Golurile lăsate printre clădiri, acum umplute cu mormane de moloz, reflectă un eșec al guvernanței și generează acuzații că antreprenorii încearcă să economisească bani prin metode nesigure.

Există reglementări, planuri de întreținere, inspectori – dar sistemul nu funcționează. Cei responsabili nu sunt niciodată trași la răspundere și, astfel, nimic nu se schimbă. Lagos, supranumit de un expert "capitala prăbușirilor de clădiri din Nigeria", a înregistrat cel puțin 90 de implozii în ultimii 12 ani, din care mai mult de 350 de morți, potrivit Consiliului pentru Reglementarea Ingineriei din Nigeria. 

Prăbușirea din 2021, încă în amintirea multora

Unul dintre cele mai notabile incidente a avut loc în 2021. Nigerianul Sunday Femi se afla la doar câțiva metri distanță, în suburbia „de lux” Ikoyi, când un bloc de 21 de etaje aflat în construcție s-a prăbușit, ucigând 42 de persoane.

După zgomotul puternic al prăbușirii, Femi a fost acoperit de praf. „Ca mulți alții, am alergat în interior încercând să văd dacă pot ajuta pe cineva prins sub dărâmături. Din păcate, cunoșteam câțiva dintre cei care au murit și mă gândesc la asta în fiecare zi”, spune el, reflectând asupra a ceea ce s-a întâmplat acum aproape trei ani.

Sunday Femi vorbise cu câțiva dintre muncitorii de pe șantier cu câteva momente înainte să intre pe la program. Încă lucrează în apropiere și conversațiile printre localnici adesea se îndreaptă spre acele evenimente și posibilele cauze. Plăcile de metal protejează șantierul de curiozitatea publicului, dar mormanele de dărâmături încă se văd prin crăpăturile din poartă. 

Mulți oficiali țin sub tăcere lucrurile

Așa cum locul este sigilat pentru public, la fel este și investigația oficială asupra prăbușirii – aceasta a rămas în așteptare la guvernatorul de stat din momentul în care a fost primită în 2022. Se pare că un panel de experți a întocmit o listă de recomandări în urma investigației, dar aceasta nu a fost făcută publică. 

Magistratul Șef Oyetade Komolafe a atribuit prăbușirea clădirii responsabilității și neglijenței agențiilor guvernamentale care ar fi trebuit să aprobe și să supravegheze planurile și construcția. Populația Lagosului este în plină expansiune și acum se estimează că depășește 20 de milioane. Pe măsură ce orașul crește, la fel crește și cererea de locuințe și proprietăți comerciale, iar uneori pare un imens șantier de construcție, cu lucrări în desfășurare pretutindeni.

Înainte ca lucrările să înceapă, planurile trebuie aprobate de Agenția pentru Permis de Planificare Fizică a statului Lagos. Apoi, inspectorii de la Agenția pentru Controlul Clădirilor din Lagos (LASBCA) ar trebui să verifice șantierul și să monitorizeze progresul la fiecare etapă a construcției. Iar Organizația pentru Standardizare din Nigeria ar trebui să se asigure că numai materialele de construcție adecvate ajung pe piață. Dar, în multe ocazii, procedurile nu sunt respectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel