O cometă rară va străluci pe cer săptămâna viitoare. De ce observarea ei poate fi periculoasă

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Un fenomen astronomic rar va avea loc în luna ianuarie.

Săptămâna viitoare vom putea asista la un nou fenomen astronomic rar, în timp ce cometa ATLAS (C/2024) G3 se apropie de Soare.

În urma cometei C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) din octombrie, cometa G3 urmează să atingă periheliul - punctul cel mai apropiat de Soare - pe 13 ianuarie 2025. În acea zi, acest vizitator înghețat al sistemului solar interior va ajunge la doar 13,5 milioane de kilometri de Soare, scrie Live Science.

Pentru context, Mercur orbitează în jurul Soarelui de la o distanță de 47 de milioane de kilometri. Tot pe 13 ianuarie cometa G3 se va apropia cel mai mult de Pământ, deci la cea mai mare strălucire văzută de pe planeta noastră.

Deși cometa C/2024 G3 ar putea fi cea mai strălucitoare cometă din 2025, este probabil să devină un obiect vizibil cu ochiul liber pentru observatorii din emisfera sudică. Potrivit The Planetary Society, cometa G3 ar putea deveni strălucitoare până la magnitudinea -4,5, aproximativ aceeași luminozitate ca și a lui Venus în ianuarie 2025. Se va afla în constelația Sagittarius.

Cu toate acestea, călătoria neobișnuit de apropiată a cometei de Soare face ca supraviețuirea acesteia să fie discutabilă. Calea sa orbitală sugerează că a vizitat sistemul solar interior cu aproximativ 160.000 de ani în urmă, așa că este posibil să fi supraviețuit unei treceri apropiate înainte.

„Va fi puternic încălzită și s-ar putea să nu supraviețuiască. Dar dacă se întâmplă, poate fi un obiect impresionant pe cerul serii din emisfera sudică după periheliu”, a spus Nick James, directorul secției de comete a Asociației Astronomice Britanice. 

Observarea cometei ar putea fi periculoasă

Dacă va trece nevătămată prin periheliu, cometa G3 va fi probabil la fel de strălucitoare ca Venus în vest pe cer după apusul Soarelui, după 13 ianuarie, din emisfera sudică. Cu toate acestea, James a mai spus că apropierea cometei de Soare înseamnă că observarea ei ar putea fi periculoasă și că „ar trebui încercată doar dacă sunteți un observator experimentat”.

De asemenea, vor exista unele interferențe cauzate de lumina Lunii în jurul datei periheliului cometei G3. O Lună strălucitoare se va afla pe cerul estic în cele câteva seri dinaintea „Lunii lupului” pline din ianuarie, care pe 13 ianuarie va răsări în fața cometei de pe orizontul estic. Acest lucru ar putea face observațiile puțin mai dificile, deși, cu Luna răsărind cu aproximativ 50 de minute mai târziu în fiecare noapte după faza de lună plină, condițiile se vor îmbunătăți rapid pentru observarea ei după apusul Soarelui.

Descoperită pe 5 aprilie 2024, de sistemul de telescoape ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), G3 provine din Norul Oort, o sferă de comete care înconjoară întregul sistem solar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel