O cometă văzută ultima dată de oameni în epoca de piatră se apropie de Pământ. Când și de unde poate fi observată

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O cometă văzută ultima dată de oameni în epoca de piatră apare din nou pe cer, luna aceasta. 

O cometă care nu a fost văzută de pe Pământ de pe vremea neanderthalienilor a reapărut pe cer, astronomii spunând că ar putea fi vizibilă cu ochiul liber în viitorul apropiat, scrie The Guardian.

Cometa C/2023 A3 (Tsuchinshan–Atlas) a fost descoperită de astronomi la începutul anului trecut și se crede că orbitează în jurul Soarelui aproximativ la fiecare 80.000 de ani pe o cale foarte alungită. Dr. Gregory Brown de la la Observatorul Regal Greenwich, a spus că se crede că această cometă își are originea în norul Oort, care se află dincolo de orbita lui Neptun.

„Aceasta este regiunea vastă, aproximativ sferică din jurul Soarelui, care are rămășițe de gheață ale formării sistemului solar”, a spus el.

Dar acum cometa se află în apropierea noastră. După ce a făcut cea mai apropiată apropiere de Soare la sfârșitul lunii trecute, se așteaptă să facă același lucru cu Pământul în jurul datei de 13 octombrie.

Una dintre cele mai strălucitoare comete pe care o vom putea vedea cu ochiul liber

„Chestia cu cometele este că, cu cât sunt mai aproape de noi, de Pământ, cu atât sunt mai strălucitoare, dar și cu cât sunt mai aproape de soare, cu atât sunt mai strălucitoare. Deci cea mai apropiată abordare nu va fi neapărat cea mai strălucitoare perioadă”, a spus Brown, menționând că, în schimb, cometa ar putea cădea în jurul datei de 9 octombrie.

În acel moment însă, cometa se va afla aproape direct între Pământ și Soare. Drept urmare, a spus Brown, cel mai bun moment pentru a o observa va fi cu câteva zile înainte de acest moment și după.

„Cometele vizibile cu ochiul liber sunt destul de rare, iar aceasta are potențialul de a fi printre cele mai strălucitoare pe care le-am văzut în ultimele decenii. Deci cu siguranță merită încercat”, a spus el.

Totuși, Brown a spus că este dificil să spună sigur cât de strălucitoare va deveni cometa pe măsură ce se apropie de Pământ.

„După aspectul ei, are șansa de a deveni mult mai strălucitoare. Dar cât de strălucitoare? Sincer, nu știm”, a spus el. 

De unde va putea fi observată cometa



Brown a spus că observatorii stelelor din emisferele nordice și sudice au șansa să vadă cometa. În prezent, a adăugat el, oamenii ar trebui să privească spre est dimineața devreme, înainte de răsăritul soarelui, spre constelația Sextanilor.

Iar din 13 octombrie, oamenii vor avea cea mai bună șansă de a vedea cometa seara târziu, după apus, privind spre vest, spre constelația Boötes.

Brown a spus că este posibil ca această cometă să apară ca o pată pe cer, atunci când o privim cu ochiul liber – deși coada sa ar trebui să fie vizibilă cu un binoclu sau cu un telescop mic.

Chiar dacă spectacolul s-ar putea să nu fie atât de spectaculos pe cât speră experții, observatorii stelelor se pot bucura de faptul că sunt printre primii care au admirat cometa văzută ultima oară în epoca de piatră.

„Și, evident, nu există nicio modalitate de a ști, până atunci, cât de strălucitoare va fi cometa și cât de ușor va putea fi văzută”, a spus Brown.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel