Japonia este prima țară în care au fost comercializate roșii modificate genetic care conțin substanțe psihoactive.
Potrivit Scientific American, un nou soi de roșii modificat genetic este vândut clienților japonezi ca o modalitate de a se relaxa și este primul aliment de pe piața liberă realizat cu tehnologia CRISPR-Cas9.
Roșiile sunt modificate genetic și conțin niveluri ridicate de acid γ-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător despre care Sanatech Seed, cu sediul în Tokyo, susține că poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la relaxare.
„GABA este un compus faimos care promovează sănătatea în Japonia. Este ca vitamina C”, a declarat Hiroshi Ezura, director de tehnologie la Sanatech și biolog molecular de plante la Universitatea din Tsukuba, pentru SciAm. „De aceea am ales aceasta ca prima noastră țintă pentru tehnologia noastră de editare a genomului.”
Problema, potrivit SciAm, este că nu există studii cu adevărat solide care să demonstreze că GABA face ceea ce susține Sanatech. Compania citează două studii umane - o lucrare din 2003 despre efectul laptelui fermentat cu GABA și o lucrare din 2009 despre efectele GABA, oțetului și bonito uscat. Ambele au fost efectuate la consumatori cu hipertensiune arterială ușoară și au prezentat efecte de ameliorare a acesteia. Totuși, SciAm spune că studiile nu au avut grupuri de control demne de încredere și că efectele ar fi putut proveni dintr-o altă sursă.
Scepticii scriu despre roșia GABA de când a fost introdusă și aprobată pentru vânzare în 2020. Unele analize sunt mai pozitive cu privire la beneficiile potențiale, dar, în general, nu există un consens, scrie Futurism.
Fermierii din România condamnă încercările de a discredita mălaiul din România, subliniind că astfel de zvonuri, cum că mălaiul din producția internă ar proveni din plante modificate genetic, afectează grav fermierii români.
”Asociația Forța Fermierilor condamnă încercările, din ultima perioadă, care acreditează ideea că porumbul produs de agricultorii români nu ar fi sigur pentru consumatori. Ne exprimăm indignarea cu privire la modul în care unele entități înțeleg să facă comunicare publică, atentând grav la imaginea fermierilor români.
Asociația Forța Fermierilor amintește consumatorilor că făina de porumb (mălai) din producția internă nu provine de la plante modificate genetic. România nu cultivă porumb modificat genetic de șase ani, ultima dată a existat o suprafața de 2,5 hectare în 2015, la o stațiune de cercetare, doar pentru rațiuni științifice, nu pentru consumul uman. Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, între 2016 și 2021, suprafața cultivată cu porumb modificat genetic, în România, este zero (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu