O compoziție muzicală necunoscută, care îi aparține lui Mozart, a fost descoperită într-o bibliotecă din Germania

foto: Wiki Commons
foto: Wiki Commons

O piesă datând din anii 1760, probabil compusă când Mozart era în adolescență, a fost descoperită de cercetătorii din Leipzig.

O lucrare muzicală a lui Wolfgang Amadeus Mozart, necunoscută anterior și probabil compusă în adolescență, a fost descoperită într-o bibliotecă din Germania. Lucrarea, datând din mijlocul sau sfârșitul anilor 1760, constă din șapte mișcări miniaturale pentru un trio de coarde, având o durată de aproximativ 12 minute, conform unui comunicat al bibliotecilor municipale din Leipzig, emis joi.

Născut în 1756, Mozart a fost un copil-minune și a început să compună de la o vârstă foarte fragedă, sub îndrumarea tatălui său.

Cercetătorii au găsit această lucrare în biblioteca de muzică a orașului în timp ce realizau cea mai recentă ediție a catalogului Köchel, arhiva definitivă a lucrărilor muzicale ale lui Mozart.

Va avea premiera sa sâmbătă la Opera din Leipzig

Manuscrisul recent descoperit nu a fost scris de Mozart însuși, ci se crede că este o copie realizată în jurul anului 1780, au precizat cercetătorii. Lucrarea a fost interpretată de un trio de coarde la dezvăluirea noului catalog Köchel în orașul austriac Salzburg, joi. Va avea premiera sa sâmbătă la Opera din Leipzig.

În catalog, lucrarea este denumită Ganz kleine Nachtmusik (Muzică de noapte foarte mică/scurtă), conform bibliotecilor din Leipzig. Manuscrisul este scris cu cerneală brună închisă pe hârtie handmade de culoare albă-gălbuie și părțile sunt legate individual, au adăugat aceștia.

Catalogul Köchel descrie lucrarea ca fiind „păstrată într-o singură sursă, în care atribuirea autorului sugerează că lucrarea a fost scrisă înainte de prima călătorie a lui Mozart în Italia,” conform bibliotecilor municipale, scrie The Guardian. 

Wolfgang Amadeus Mozart a debutat în muzică prin interpretări pentru aristocrația europeană și și-a compus primele opere la vârsta de șase ani. La apogeul carierei, la vârsta de 30 de ani, Mozart a încetat din viață la Viena, în condiții suspecte, scrie kcblau.com.

Mesajul din lampa cu gaz

Se speculează că ar fi fost otrăvit. Decenii mai târziu, Sophie Haibel, cumnata lui Mozart, își amintea încă de o premoniție ciudată. În prima duminică din decembrie 1791, ea se afla în bucătărie, pregătind o ceașcă de cafea pentru mama sa. Cu o zi înainte, Sophie fusese la Viena pentru a-și vizita cumnatul, care se îmbolnăvise, dar revenise cu vești îmbucurătoare. Acum, în timp ce aștepta să fiarbă cafeaua, Sophie privea fix, căzută pe gânduri, flacăra aprinsă a unei lămpi cu gaz și se gândea la soțul suferind al surorii sale, Costanze.

Deodată, flacăra s-a stins „complet, de parcă n-ar fi fost niciodată aprinsă“, avea să scrie ea mai târziu. „Nici măcar o scânteie nu a mai rămas pe fitilul principal, şi totuşi nu se făcuse nici un pic de curent — pot să jur.“ Ghidată de un presentiment ciudat, s-a grăbit să meargă la mama sa, care a sfătuit-o să se întoarcă acasă la Mozart fără întârziere. Constanz a întâmpinat-o pe sora sa cu un sentiment de ușurare, povestindu-i că Wolfgang Amadeus Mozart trecuse printr-o noapte agitată și a rugat-o să rămână. „Ah, draga mea So­phie, cât mă bucur că ai venit. Trebuie să stai la noapte aici şi să vezi cum mor”, a spus muzicianul.

Un preot a fost chemat degrabă, dar și un medic care i-a pus comprese reci pe frunte. La 12:55 dimineața, în data de 5 decembrie 1791, Wolfgang Amadeus Mozart își dădea ultima suflare. În mai puțin de două luni, geniul muzical, copil-minune și prolificul compozitor ar fi împlinit 36 de ani. Vezi toată știrea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel