O copie de o calitate "excepţională" a tabloului ''Mona Lisa'' a fost scoasă la licitaţie la Paris.
O copie a celebrului tablou "Mona Lisa" de Leonardo da Vinci, pictată în jurul anului 1600 pe panou de stejar şi de o calitate descrisă drept "excepţională", va fi scoasă la licitaţie la Paris, pe 9 noiembrie, de către Artcurial, după ce a fost expusă la Viena şi Bruxelles, informează Agerpres, citând AFP.
În replica expusă la sfârşitul lunii octombrie la Bruxelles înainte de a fi trimisă la Paris, artistul anonim a imitat perfect chipul Giocondei originale, copia având aceleaşi trăsături delicate, acelaşi zâmbet ambiguu şi chiar şi aceleaşi contururi catifelate datorită tehnicii sfumato, popularizată de Leonardo da Vinci.
"O copie a Mona Lisei nu este neobişnuită, însă aceasta se află într-o stare de conservare formidabilă şi, mai presus de toate, a fost pictată pe panou de stejar", în timp ce celelalte copii sunt realizate în principal pe pânză, a explicat pentru AFP Matthieu Fournier din cadrul Artcurial.
Mai presus de toate, la un secol după realizarea capodoperei originale (1503-1506), artistul "s-a lăsat impregnat total de stilul maestrului, ceea ce este extrem de emoţionant", spre deosebire de alte copii, ale căror creatori "refuză să facă acest lucru şi trădează momentul execuţiei", a continuat el.
Autorul copiei nu este cunoscut, însă lucrarea este atribuită "Şcolii Fontainebleau", un grup de pictori care au activat în secolul al XVI-lea în preajma castelului Fontainebleau, lângă Paris, unde a fost expusă opera lui Leonardo da Vinci între domnia regelui Francisc I şi cea a lui Ludovic al XIV-lea.
"Această pictură este atât de fidelă încât cu siguranţă a fost realizată în faţa originalului (...) Ne arată cum era Mona Lisa când a fost făcută copia", în "culori foarte clare", a notat Fournier.
Panoul expus în prezent la Muzeul Luvru "este extrem de îngălbenit, cu un vernis difuz în culoarea caramelului" şi este foarte dificil de restaurat din cauza tehnicii utilizate, în straturi multiple de glazuri: copia vândută de Artcurial oferă aşadar "o mărturie emoţionantă asupra stării Giocondei în secolul al XVI-lea, din păcate alterată după aceea", a adăugat reprezentantul casei de licitaţii.
Această copie, descoperită în urmă cu şase luni în timpul unui inventar de familie, în apropiere de Paris, are o valoare estimată între 150.000 şi 200.000 de euro, însă interesul pentru vedeta principală de la Luvru ar putea creşte sumele licitate.
Tabloul va fi expus între 5 şi 8 noiembrie la sediul Artcurial din Paris, înainte de licitaţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu