Cercetătorii au descoperit o creatură ce pare din altă lume, cu 20 de tentacule, care pândește în adâncurile înghețate ale Oceanului Antarctic.
Fiind asemănătoare cu un extraterestru, steaua cu pene de căpșuni din Antarctica (Promachocrinus fragarius) este una dintre cele patru noi specii de crinoizi pe care oamenii de știință le-au găsit pe fundul oceanului. Crinoizii sunt un grup de creaturi ciudate, perfect simetrice, care includ crini de mare și pene de mare. Crinii de mare se atașează de fundul oceanului cu o tulpină, în timp ce penele de mare își abandonează tulpina când ajung la maturitate pentru a se plimba prin mare cu mișcări fascinante și sincronizate ale brațelor lor, conform Live Science.
Înainte de descoperire, se credea că există o singură specie de stea cu pene din Antarctica, Promachocrinus kerguelensis. Dar noua cercetare a dezvăluit că cel puțin opt specii de creaturi ciudate trăiesc în apele din jurul celui mai sudic continent, la adâncimi cuprinse între aproximativ100 și 1.000 de metri.
Pentru a descoperi noile animale, ale căror culori variază de la violet la roșu închis, cercetătorii au pus o plasă în zonele din Oceanul de Sud pentru a colecta mostre ale creaturii. După ce au efectuat o analiză ADN, cercetătorii au clasificat creaturile în patru specii noi.
Intrigați de descoperirile lor, cercetătorii s-au uitat apoi mai atent la exemplarele de pene de mare care au fost capturate între 2008 și 2017 și despre care se presupune că sunt P. kerguelensis. Eforturile lor le-au adus o descoperire a încă patru specii noi - ridicând numărul total la opt.
Steaua cu pene de căpșuni din Antarctica își ia numele de la nodul de pe corp, asemănător căpșunilor, din care ies anexele în formă de șir numite cirri, de care animalul se folosește pentru a se ancora pe fundul mării. Când stelele cu pene înoată, își întind tentaculele și se mișcă cu pulsuri ritmice, dansând prin apă și captând planctonul cu mii de filamente mici pe care le au pe brațe.
Astfel de crinoizi ca aceștia au dominat mările tinere ale planetei noastre, dar foarte multe specii au dispărut - împreună cu 95% din viața de pe Pământ - în timpul extincției în masă a Permianului, cu aproximativ 251 de milioane de ani în urmă.
New Species Discovered in Antarctica: Promachocrinus Fragarius!https://t.co/BdIWUyXWz2 pic.twitter.com/iCmsJEEUZ7
— WhiteHouse (@WhiteHouseIce) August 13, 2023
New Species Discovered in Antarctica: Promachocrinus Fragarius!https://t.co/BdIWUyXWz2 pic.twitter.com/iCmsJEEUZ7
— WhiteHouse (@WhiteHouseIce) August 13, 2023
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News