Unele dintre cele mai importante funcții de putere din lume sunt ocupate de femei: Ursula von der Leyen la Comisia Europeană, Christine Lagarde la Banca Centrală Europeană, Janet Yellen la Trezoreria din Statele Unite și Ngozi Okonjo-Iweala la Organizatia Mondiala a Comertului.
Kamala Harris
Alegerile prezidențiale din 2020 au fost câștigate de Joe Biden și, implicit, de Harris. Ea este a doua persoană cu ascendență ne-albă în funcția de vicepreședinție, după Charles Curtis, vicepreședintele lui Herbert Hoover. Ea este, de asemenea, prima persoană afro-americană, asiatică-americană și prima femeie vicepreședinte din istoria Statelor Unite.
Christine Lagarde
Christine Madeleine Odette Lagarde este o avocată franceză și actuala președintă a Băncii Centrale Europene. Ea a fost prima femeie care a devenit ministra economiei G8 și este prima femeie care a devenit directoare generală a FMI.
Ursula von der Leyen
Ursula Gertrud von der Leyen este o politiciană creștin-democrată germană. Din decembrie 2013 până în iulie 2019 a îndeplinit funcția de ministră a Apărării, în guvernele III și IV Angela Merkel. În data de 2 iulie 2019 a fost nominalizată de Consiliul European pentru funcția de președintă a Comisiei Europene. Ursula von der Leyen este al doilea președinte german al Comisiei Europene, după Walter Hallstein (CDU), care a fost primul președinte al Comisiei Comunității Economice Europene.
Janet Yellen
Janet Yellen este prima femeie la conducerea Trezoreriei SUA,fostul preşedinte al Rezervei Federale a SUA (Fed). Janet Yellen, 74 de ani, a contribuit decisiv la redresarea economiei americane după criza financiară din 2007 şi a acordat atenţie impactului politicilor Rezervei Federale asupra angajaţilor şi costurilor pe care le-a avut adâncirea inegalităţilor în SUA.
Ngozi Okonjo-Iweala
Ngozi Okonjo-Iweala este o femeie-economist din Nigeria de o valoare recunoscută pe plan mondial, în special pentru activitatea desfășurată la Banca Mondială. În 2007 a fost propusă pentru funcția de președinte al Băncii Mondiale, ca succesoare a lui Paul Wolfowitz iar în 2004, revista Time a declarat-o eroul anului, iar în anul următor Financial Times a declarat-o Ministrul African de Finanțe al anului.
Unul dintre cele mai recente studii arată că în Uniunea Europeană, 37% dintre manageri sunt femei, 28% fac parte din boardul managerial, iar 18% sunt Senior Executives.
România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană (34%) atunci când vine vorba de femei care conduc afaceri din poziţia de Senior Executives, urmată de Estonia (33%), Lituania (30%) şi Letonia (29%), notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News