O destinație extrem de populară din Grecia, în pericol de dispariție. Proiectele imobiliare demarate "fără cap" — doar un motiv

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Una dintre cele mai emblematice destinații turistice ale Greciei se confruntă cu o criză gravă de supraaglomerare, un fenomen care amenință însăși existența insulei.

Santorini este în pericol de a se "sufoca" sub presiunea unui turism excesiv, avertizează primarul insulei, Nikos Zorzos. Primarul solicită măsuri urgente pentru a stopa proiectele imobiliare necontrolate, considerate o amenințare existențială pentru frumusețea naturală și cultura insulei.

În acest an, peste 3,4 milioane de turiști sunt așteptați să viziteze Santorini, insula renumită pentru peisajele și apusurile spectaculoase. În acest context, Zorzos atrage atenția asupra pericolului reprezentat de boomul imobiliar, care riscă să compromită iremediabil peisajul și să afecteze atractivitatea insulei.

2. Sursa: Pex... (constructie-blocuri_50581700.jpg)

Sursa: Pexels (foto cu caracter ilustrativ)

Insula, ajunsă la un punct de saturație

„Trăim într-un loc cu o populație de abia 25.000 de suflete și nu avem nevoie de mai multe hoteluri sau camere de închiriat”, a declarat, pentru The Guardian, Zorzos. „Dacă distrugem peisajul, distrugem chiar motivul pentru care oamenii vin aici”, adaugă acesta.

Insula, care are aproximativ 80.000 de paturi de hotel, a ajuns deja la un punct de saturație, susține primarul. Suprafața (intabulată) a insulei a crescut considerabil, iar între 2018 și 2022, autoritățile au emis autorizații de construcție pentru încă 449.579 de metri pătrați de teren, adâncind această criză.

Această expansiune este alimentată de investitori străini și lanțuri hoteliere care caută să atragă turiști bogați din țări precum India și China, cu promisiuni de tipul cazărilor de lux ce ar putea aduce mii de euro pe noapte.

Deși guvernul grec speră să atragă aproape 40 de milioane de turiști până în 2028, Zorzos avertizează că insula sa nu poate susține un astfel de aflux. În plus, provocările legate de schimbările climatice, cum ar fi scăderea precipitațiilor sau resursele tot mai limitate de apă accentuează fragilitatea infrastructurii insulei.

„Mediul este casa noastră, iar dacă îl distrugem, ne facem rău singuri”, a subliniat primarul. Acesta a adăugat că civilizațiile antice care respectau frumusețea naturii încă nu au dispărut, sugerând că insula ar trebui să urmeze acest exemplu.

3. Sursa: Pex... (santorini_30532000.jpg)

Sursa: Pexels

Alte destinații vizate de supraaglomerare

Criza de supraaglomerare nu afectează doar Santorini. Și alte insule din Marea Egee, odinioară izolate, se confruntă cu presiuni similare din partea turismului în masă. Protestele împotriva afacerilor care ocupă plajele și controversele privind impactul dezvoltării necontrolate au devenit din ce în ce mai frecvente.

Recent, președintele Greciei, Katerina Sakellaropoulou, a atras atenția asupra necesității unei abordări pe termen lung pentru gestionarea turismului pe insule. În același timp, guvernul a început să ia în considerare măsuri pentru limitarea numărului de turiști care debarcă de pe vasele de croazieră, o măsură pe care primarul Zorzos o susține de mult timp.

Chiar dacă insula a trecut printr-un alt sezon aglomerat, primarul Zorzos rămâne optimist. „Deși mă simt uneori ca Sisif, împingând un bolovan care tot cade înapoi, atitudinile s-au schimbat”, a spus el. „Oamenii mă opresc acum pe stradă și îmi spun cât de corect am fost. Nu vrem să devenim ca Veneția sau Barcelona. Știm că nu se poate continua așa”, a mai declarat primarul pentru The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel