O dronă a livrat la timp un plămân pentru un transplant. Ce înseamnă asta pentru viitorul medicinii

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Un plămân pentru un transplant a fost livrat cu succes între spitalele din Toronto, prin intermediul unei drone.

A durat cinci minute pentru a transporta organul pe calea aerului de la Western Hospital la Toronto General Hospital. Astfel, a fost livrat și transplantat cu succes la un pacient cu fibroză pulmonară. Deși dronele au mai fost folosite pentru a transporta organe, acestea nu sunt folosite pentru inimi și plămâni. Acestea sunt deosebit de dificile, deoarece trebuie transplantate între 4 și 6 ore după moartea donatorului.

În acest caz, o echipă de la University Health Network din Toronto a proiectat o cutie de transport pulmonar și a modificat o dronă DJI Matrice 600 Pro pentru a  transporta organul. Ei au descris procesul în revista Science Robotics. Pentru a reduce greutatea, trenul de aterizare al dronei și suportul de încărcare utilă au fost îndepărtate. Încă echipat cu un sistem de recuperare a parașutei, GPS și camere, întregul pachet – inclusiv plămânul – cântărea mai puțin de 25 de kilograme.

Așadat, în vederea experimentului, echipa a controlat peste patru sute de zboruri de probă între acoperișurile celor două spitale, la doar 1,5 kilometri, iar ziua zborului a beneficiat de vânturi slabe și vizibilitate bună. De fapt, operația a decurs atât de bine, încât pacientul în vârstă de 63 de ani a fost externat de la terapie intensivă la doar două zile după transplant.

Utilizarea dronelor pentru livrarea de organe ar putea deveni o modalitate nouă și eficientă de a le transporta. Cercetătorii subliniază că chiar și transferurile scurte folosind vehicule la sol pot dura mult timp – din cauza aglomerației. O dronă, totuși, este mai eficientă. Ei sugerează, de asemenea, că abordarea lor ar putea fi folosită pentru a transporta organe în zonele rurale, unde spitalele nu au întotdeauna suporturi pentru elicoptere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel