O dronă rusească a alertat constănțenii. Ce spune Bogdan Chirieac

FOTO: Ministerul de Externe din Ucraina/ imagine cu rol ilustrativ pentru comunicatul de astăzi
FOTO: Ministerul de Externe din Ucraina/ imagine cu rol ilustrativ pentru comunicatul de astăzi

Duminică dimineață, în jurul orei 03:00, locuitorii din județele Constanța și Tulcea au fost avertizați printr-un mesaj RO-Alert cu privire la riscul căderii unor obiecte din spațiul aerian.

Acesta este primul astfel de avertisment emis pentru populația din Constanța, în timp ce locuitorii din Tulcea au mai primit astfel de mesaje în ultimii doi ani, în contextul conflictului din Ucraina. Autoritățile au îndrumat cetățenii să se adăpostească în beciuri sau adăposturi de protecție civilă, avertizându-i să rămână în interiorul locuințelor, departe de ferestre și pereți exteriori, în lipsa altor alternative.

Mesajul, transmis de autorități, a fost clar: „Există posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâneți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori. Durata estimată: 90 de minute.”

„Această istorie se va repeta de acum încolo și pe măsură ce rușii se vor apropia de Odessa. Vom avea tot mai des astfel de episoade. Ideea este că avem război real în Marea Neagră. Nu în altă parte, în Marea Neagră, nu în Baltica, nu în Marea Nordului. Teza pe care noi o promovăm de 20 de ani, încercând să sensibilizăm aliații, iată, este reală. Războiul azi, când vorbim, se desfășoară în Marea Neagră și mi-e teamă că și mâine și poimâine va fi război tot în Marea Neagră. Deci aceste episoade nu se vor rări, ci vor deveni tot mai dese”, a precizat analistul Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică la România TV.

Forțele Aeriene Române au intervenit prompt

Conform unui comunicat emis de Ministerul Apărării Naționale (MApN), două aeronave F-16 au fost trimise să monitorizeze spațiul aerian românesc imediat după identificarea unei drone care a intrat în România și apoi a părăsit teritoriul național spre Ucraina. Forțele ruse au reluat atacurile cu drone asupra infrastructurii portuare ucrainene, în proximitatea graniței cu România.

MApN a declarat: „Forțele Aeriene Române au monitorizat situația aeriană cu ajutorul a două aeronave F-16. A fost identificat traseul unei drone care a intrat și a părăsit spațiul aerian românesc. Potrivit datelor preliminare, este posibil să fi avut loc o cădere de obiecte într-o zonă nelocuită în apropierea localității Periprava, județul Tulcea. Cercetările aeriene și terestre sunt în desfășurare.”

Premierul Marcel Ciolacu a comentat situația duminică dimineață, subliniind că nu au fost raportate probleme majore. „Am vorbit cu ministrul Apărării noaptea trecută și din nou dimineață. Nu au fost probleme deosebite pe teren. Ne așteptăm ca atacurile să continue, deoarece urmează perioada exportului de grâne. Din păcate, avem un război lângă granițele României”, a declarat acesta într-o intervenție televizată.

Contextul general al alertelor

Nu este pentru prima dată când populația din nordul județului Tulcea este avertizată cu privire la pericolele legate de resturi de drone. În lunile iulie și august ale acestui an, locuitorii din zonă au primit două alerte RO-Alert în decurs de 24 de ore, ca urmare a atacurilor rusești asupra infrastructurii din Ucraina.

În martie 2024, fragmente de dronă au fost descoperite în Insula Mare a Brăilei, iar în februarie 2024, au fost emise alerte similare pentru locuitorii din Tulcea și Galați. Aceste atacuri sunt legate de tensiunile continue dintre Ucraina și Rusia, afectând direct și regiunile românești din apropierea Dunării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel