Un grup de oameni de știință și ingineri au ajuns în Antarctica pentru a testa o dronă care va ajuta experții să prevadă efectele schimbărilor climatice.
Avionul autonom va cartografia zonele continentului care au fost inaccesibile cercetătorilor, conform BBC. A fost supus unor teste în condiții meteorologice extreme în jurul celor mai înalte vârfuri din Țara Galilor.
Primul său experiment va studia munții sub o calotă de gheață pentru a estima cât de repede ar putea să se topească gheața și să contribuie la creșterea nivelului global al mării.
Oamenii de știință vor să înțeleagă mai bine Antarctica, dar sunt limitați de tehnologia existentă.
Vânturile puternice, temperaturile sub zero grade și furtunile bruște sunt frecvente. Aceste condiții periculoase, precum și iernile întunecate și necesitatea de a transporta piloți și cantități mari de combustibil, pun obstacole în utilizarea avioanelor tradiționale cu echipaj.
British Antarctic Survey a dezvoltat noua dronă cu compania britanică Windracers pentru a fi ușor de reparat în caz de defecțiune.
Drona a fost testată în Llanbedr, Eyreri (numită Snowdonia în engleză) în nordul Țării Galilor - un substitut pentru vremea și terenul dificil al Antarcticii.
În timpul unei repetiții în vânturi puternice cu ploaie bătând aerodromul, inginerul Rebecca Toomey a explicat că drona poate zbura în zone îndepărtate fără griji pentru siguranța piloților.
Poate transporta 100 kg de marfă până la 1.000 km. Instrumente, inclusiv radar și camere, sunt încărcate în spatele dronei și pe aripile sale. Traseul său este programat și un inginer monitorizează zborul de la un computer.
Rebecca va opera drona de la baza Rothera din Antarctica, dar în cele din urmă British Antarctic Survey speră să o zboare din Marea Britanie. De asemenea, folosește mult mai puțin combustibil decât avioanele tradiționale - 10 butoaie comparativ cu 200 pe un zbor de cercetare - reducând impactul asupra mediului al cercetării științifice asupra planetei.
Datele pe care le colectează vor fi procesate la sediul British Antarctic Survey din Cambridge.
Omul de știință Tom Jordan explică că o parte din acestea vor alimenta un model al continentului numit BEDMAP2 care arată forma complexă a terenului sub gheață.
Trasând un semn de întrebare peste părți ale hărții, el explică că zone mari din Antarctica sunt încă necartografiate pentru că nimeni nu a reușit să ajungă acolo.
“Poți vedea creasta muntoasă sub gheață aici și aici. Continuă peste? Sunt părți sub nivelul mării? Nu știu,” spune el.
“Acest lucru este foarte interesant pentru că este un adevărat gol în hartă.”
Gheața vastă a Antarcticii acoperă lanțuri muntoase uriașe - unele de mărimea Alpilor europeni - și tranșee și văi. Unele zone sunt sub nivelul mării.
Este esențial ca oamenii de știință să înțeleagă această topografie pentru că determină cât de repede se va topi gheața.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News